Het verschil tussen trouwen, samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap

Update: 10 april om 20:18

Wel zo fijn om eerst te weten wat nu eigenlijk de verschillen zijn, voordat je ‘Yes I do’ zegt.

Het verschil tussen trouwen, samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap

Hebben jij en je geliefde plannen om samen te gaan wonen, een huis te kopen of aan kinderen te beginnen? Dan is het slim om het één en ander vast te leggen op papier. Maar hoe kun je dat het beste doen? Kies je voor een samenlevingscontract, een geregistreerd partnerschap of ga je voor the real deal en stappen jullie in het huwelijksbootje? En wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze drie opties?

Samenlevingscontract

Ga je samenwonen met je partner, maar zijn er (nog) geen plannen om te trouwen of kinderen te krijgen? Dan is het samenlevingscontract een prima keuze. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf op te stellen, maar je kunt het ook door een notaris laten doen. In een samenlevingscontract staan de afspraken die je samen hebt gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de financiën, van wie de woning is en hoe de spullen verdeeld worden in het geval dat je uit elkaar gaat

Het is belangrijk om te weten dat je met een samenlevingscontract geen gemeenschap van goederen hebt, dat je niet automatisch beiden ouderlijk gezag hebt en dat jullie officieel geen erfgenamen van elkaar zijn. Wel kun je in het contract vastleggen welke gezamenlijke bezittingen jullie hebben en wat je partner erft als je komt te overlijden. Krijgen jullie kinderen? Dan moet de vader of moeder het kind officieel erkennen.

Wil je zelf een samenlevingscontract opstellen? Het Juridisch Loket heeft hier een handig overzicht voor samengesteld.

 Is een samenlevingscontract verplicht als je gaat samenwonen?

Nee, een samenlevingscontract is niet verplicht, maar wel handig. Het kan namelijk een hoop gedoe over geld en spullen voorkomen. Handig tijdens de relatie, maar óók handig in het geval dat je ooit uit elkaar gaat.

Geregistreerd partnerschap

Zit een groot trouwfeest er (nog) niet in of heb je hier überhaupt geen zin in? Dan is deze optie een goede keuze. Het geregistreerd partnerschap lijkt juridisch gezien namelijk erg op trouwen. Het grootste verschil zit ‘m in de manier waarop je uit elkaar gaat. Bij een huwelijk is hier altijd een rechter voor nodig, maar bij een geregistreerd partnerschap kan dit – als je geen kinderen hebt – ook via een notaris of advocaat.

Als geregistreerd partners ben je automatisch elkaars erfgenaam en heb je de verplichting om voor elkaar te zorgen. Ook heb je gedeeltelijk een gemeenschap van goederen. Wil je bepaalde bezittingen liever gescheiden houden of wil je juist volledige gemeenschap van goederen? Dan kun je dit laten vastleggen bij de notaris.

Is een geregistreerd partnerschap handig als je kinderen krijgt?

Als je kinderen krijgt, is geregistreerd partnerschap een handige keuze. Hiermee heb je namelijk automatisch allebei gezag over je kinderen en heb je recht op alimentatie op het moment dat je uit elkaar gaat.

Trouwen

Of het nu een big fat wedding is met veel toeters en bellen of een bescheiden jawoord in het gemeentehuis, trouwen is onder stellen nog steeds de populairste vorm van een officiële verbintenis aangaan. Al wordt deze populariteit wel langzaam minder. 

Als je besluit met elkaar in het huwelijksbootje te stappen, komen daar volgens de wet een aantal rechten en plichten bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan het recht om elkaars naam te dragen en de plicht om elkaar te onderhouden. Ook ben je automatisch elkaars erfgenaam en heb je beiden ouderlijk gezag op het moment dat je kinderen krijgt. Wil je van sommige rechten of plichten afwijken? Dan kan dat door middel van de huwelijkse voorwaarden. Je kunt dan eigen afspraken maken over de verdeling van bezittingen en schulden. 

Bron: De Scheidingsadvocaat, Wijzer in geldzaken, SNS Bank  

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?