Met deze tips vind je een bh die goed past
Dat eindeloze geklungel met maten stopt híer.

Waarschijnlijk heb je de headlines vaak gelezen: tachtig procent van de vrouwen zou de verkeerde bh-maat dragen. The New York Times beschrijft dat deze statistiek vaak ingezet wordt als middel om meer beha’s te verkopen. Dáár trappen we dus niet in. Toch zit er een kern van waarheid in: we slaken collectief een zucht als dat knellende ding na een lange (werk)dag uit mag. Daarom geven we je een aantal tips om een bh te vinden die helemaal bij je lijf past.
De statistieken rondom bh-maten
Terug naar die tachtig procent, die komt namelijk niet uit de lucht vallen. Een studie van Dr. Pechter, gericht op bh-maten na borstvergrotingen en -verkleiningen, is daar de aanleiding van. De studie beschrijft dat minimaal zeventig procent van de vrouwen een verkeerde bh-maat draagt. Volgens critici zijn de onderzoeksmethoden alleen niet helemaal betrouwbaar. Dr. Burbage vertelt aan de Amerikaanse krant dat het probleem ‘m niet zit in het dragen van de verkeerde maat, maar dat ze niet weten wat de juiste fit is. En daar hebben we gelukkig een aantal tips voor verzameld.
Zó meet je je bh-maat
De realiteit is dat je waarschijnlijk niet één maat hebt die bij ieder merk perfect past. De beste tactiek is dus om met de size chart van het desbetreffende merk jezelf op te meten. Dat opmeten doe je in deze simpele stappen:
Stap 1: meet je onderbustewijdte. Dit doe je door met een flexibel meetlint strak (maar niet knellend!) net onder je borsten te meten. Rond het aantal centimeters af naar het dichtstbijzijnde hele getal en schrijf dit op.
Stap 2: meet je cupmaat. Meet het volste deel van je borsten, dit is meestal over je tepels heen. Let erop dat het meetlint losjes om je borst ligt en deze niet indrukken. Noteer ook deze omtrek in centimeters.
Stap 3: bereken je bandmaat. Hiervoor gebruik je de eerste meting. Het aantal centimeters dat je hebt gemeten, staat gelijk aan een van de bandmaten hieronder.
63-67 cm onderbustewijdte is bandmaat 65
68-72 cm onderbustewijdte is bandmaat 70
73-77 cm onderbustewijdte is bandmaat 75
78-82 cm onderbustewijdte is bandmaat 80
83-87 cm onderbustewijdte is bandmaat 85
88-92 cm onderbustewijdte is bandmaat 90
93-97 cm onderbustewijdte is bandmaat 95
98-102 cm onderbustewijdte is bandmaat 100
Stap 4: bereken je cupmaat. Dit doe je door de onderbustewijdte af te trekken van de borstomtrek. Het verschil in centimeters staat gelijk aan een van de cupmaten hieronder.
10-12 cm verschil is cupmaat A
12-14 cm verschil is cupmaat B
14-16 cm verschil is cupmaat C
16-18 cm verschil is cupmaat D
18-20 cm verschil is cupmaat E
20-22 cm verschil is cupmaat F
22-24 cm verschil is cupmaat G
24-26 cm verschil is cupmaat H
Let op: realiseer je (nogmaals) dat deze berekening per merk verschilt. Bovendien gebruiken sommige merken maten als DD of gaan niet verder dan een maat G. Pak dus het liefst na stap 2 de size chart van het desbetreffende merk erbij.
Tips voor de juiste fit van je bh
Niet alleen de maat, maar ook de manier waarop jouw bh past vertelt je of je de juiste maat in handen hebt. Sta je dus te priegelen voor de spiegel, let dan op de onderstaande punten.
- De band zit stevig, maar knelt niet. Daarnaast blijft hij horizontaal op je rug en kruipt-ie niet omhoog. Een goede maatstaf is om te kijken of je twee vingers tussen je rug en de band kunt schuiven. Dan zit hij goed!
- Je borsten passen goed in de cups. Komen ze er aan de boven- of onderkant uit? Dan heb je een te kleine maat te pakken. Als je geen ruimte over hebt, dan zit je goed.
- De bandjes snijden niet in je schouders. Deze dragen, in tegenstelling tot de band, maar een klein deel van het gewicht van je borsten. Als ze snijden, dan is je bandmaat hoogstwaarschijnlijk te groot.
- Let goed op de haakjes. Een nieuwe bh moet goed zitten op het wijdste haakje. Na verloop van tijd rekt je bh namelijk uit, en kun je ‘m strakker zetten. Moet je direct het strakste haakje gebruiken, dan is de band te groot.