Dit zijn de signalen dat je eiwitinname tekortschiet
Hoge snackdrang? Spierpijn na elke work-out? Misschien zegt je lichaam: 'Meer eiwitten, alsjeblieft!'

We associëren eiwitten vaak met krachttraining en spiermassa, maar deze voedingsstof doet véél meer dan dat. Het helpt je lichaam herstellen, zorgt voor langdurige verzadiging en speelt een hoofdrol in alles van je energieniveau tot de gezondheid van je huid, haar en nagels. Krijg je er te weinig van binnen, dan laat je lichaam dat merken – soms zelfs op hele subtiele manieren. Van snackdrang tot vermoeidheid, tijd om de signalen te herkennen en je proteïne-inname een kleine upgrade te geven.
Hoeveel eiwitten heb je nodig per dag
Volgens het voedingscentrum heb je gemiddeld 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Om te berekenen hoeveel gram eiwit dit precies is, kun je je lichaamsgewicht in kilo’s vermenigvuldigen met 0,36. Zo kom je erachter wat de minimale hoeveelheid eiwitten zijn, die je dagelijks zou moeten binnenkrijgen.
De signalen van een eiwittekort
Eiwitten zijn essentiële bouwstenen voor ons lichaam. Ze spelen een cruciale rol bij het opbouwen en herstellen van weefsels, het produceren van enzymen en hormonen en het ondersteunen van een gezond imuunsysteem.
1. Je hebt trek in zoetigheid
Eén van de eerste signalen: je voelt je niet verzadigd en krijgt trek in zoet, aangezien één van de functies van eiwitten het stabiel houden van de bloedsuiker spiegel is. Het Diabetes Fonds geeft aan dat die invloed op je bloedsuikerspeigel komt doordat eiwit ervoor zorgt dat er meer insuline in het bloed komt. Als deze gaat fluctueren zorgt dat voor een instant verlangen naar zoet. Zorg ervoor dat je de dag start met een stevig ontbijt en verspreid je eiwitten lekker over de dag.
2. Minder spierkracht
Als je merkt dat je spierkracht afneemt of je spieren minder stevig aanvoelen, kan dat een teken zijn dat je onvoldoende eiwitten binnenkrijgt. “Eiwit is belangrijk voor je gewrichten, spierherstel en spieropbouw. Het helpt ook om je spiermassa op lange termijn te behouden”, deelt voedingsdeskundige Mariana Pérez-Trejo Soltwedel in een artikel van Vogue. “Het is vooral belangrijk als je intensieve trainingsessies doet – het heeft geen zin om krachttraining te doen en vervolgens je spieren niet te voeden.” Dus hup eitje in de pan, je spieren zullen je dankbaar zijn.
3. Gebrek aan energie
Eiwitten spelen een belangrijke rol in het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel en dat is weer cruciaal om je energieniveau de hele dag op peil te houden. “Het nuttigen van uitgebalanceerde maaltijden, inclusief eiwitten, is essentieel om het immuunsysteem goed te laten functioneren en je hormonen te reguleren.” zegt Pérez-Trejo Soltwedel. Krijg je te weinig eiwitten binnen? Dan is de kans groot dat je je moe, futloos of energieloos voelt. In een notendop: eiwitten = power!
4. Haaruitval en gebroken nagels
Volgens Healthline kan een tekort aan proteïne zich laten zien op plekken waar je het misschien niet meteen verwacht: je nagels en je haar. Breken je nagels sneller dan normaal of merk je dat je haar dunner wordt? Dan zou het zomaar kunnen dat je lichaam om meer eiwitten vraagt.
5. Slechte huid
Ook voor een stralende huid zijn eiwitten onmisbaar. Ze ondersteunen de aanmaak en het herstel van huidcellen, met collageen – het meest voorkomende eiwit in de huid, als dé sleutel tot stevigheid en elasticiteit. Volgens The London Obesity Clinic draagt een eiwitrijk dieet dus niet alleen bij aan je spierkracht, maar ook aan een veerkrachtige huid die tegen een stootje kan.
6. Wonden helen minder snel
Eiwitten zijn de bouwmeesters in je lichaam. Volgens het Amphia Ziekenhuis is eiwit (of proteïne) een bouwstof die gebruikt wordt bij de genezing van een wond. Met een tekort aan eiwitten zal nieuw weefsel bij wondjes minder goed snel worden opgebouwd.
Teveel is ook niet goed
Zoals met alles geldt: te veel is nooit een goed idee. Eiwitten zijn belangrijk, maar overdrijf je het? Dan wordt je lichaam daar echt niet blij van. Een overschot aan proteïne kan ook weer voor nare bijwerkingen zorgen – en nee, we hebben het niet over extra spierballen. Wees dus ook niet té enthousiast met je eiwitinname en blijf vooral goed naar je lichaam luisteren.