Dit gebeurt er met je lijf in de sauna
Niets zo lekker als een saunasessie of wellnessdag na een pittige training.

Ben jij een echte sauna-lover? Dan hoeven we je niet te vertellen hoe heerlijk het is om na een drukke dag of zware training op adem te komen in de sauna. Verstand op nul en zweten maar. Dat de sauna een heerlijke plek is om te ontspannen, mag dus duidelijk zijn. Maar welke voordelen heeft dat zweten in een houten hokje eigenlijk nog meer?
Weg toxische metalen
Misschien denk je bij het woord ‘detoxen’ vooral aan een sapkuur, maar ontgiften doe je pas écht in de sauna. ‘Zweten is een manier van ons lichaam om toxische stoffen af te voeren,’ vertelt Erwin Grijsen, manager van Spa Zuiver in Amsterdam. Onderzoek gepubliceerd door de National Library of Medicine en Synapse laat zien dat toxische metalen als lood en kwik in hogere concentraties vooral via ons zweet worden uitgescheiden in plaats van onze urine. Deze metalen kunnen op allerlei manieren in ons lichaam terechtkomen, bijvoorbeeld door het inademen van vervuilde lucht, of door het eten van veel vis waar kwik in zit.
Ontspant je spieren
Marathon gelopen? Net iets te fanatiek gedaan in de sportschool? Hitte helpt. ‘Na de Amsterdam Marathon zit onze spa volgeboekt’, vertelt Grijsen. Logisch, want de hitte dringt diep door in je spieren en gewrichten waardoor zelfs gewrichtspijn kan worden verlicht. Hetzelfde onderzoek toont aan dat als je vijf dagen lang twee keer per dag vijftien minuten in de sauna zit, dit lage rugpijnklachten kan verlichten.
De ideale saunagang voor beginners
Je bent in de spa, maar wat nu? Welke volgorde kun je aanhouden en na hoeveel minuten ga je in het dompelbad? Grijsen suggereert het volgende:
- Stap eerst onder de douche om af te spoelen.
- Scrub nu je huid om de dode huidcellen van je lichaam te verwijderen. Douche vervolgens de scrub er weer af.
- Nu ben je klaar voor de ‘droge’ sauna. Deze duurt ongeveer 15 minuten. Veel sauna’s hebben een zandlopertje waarop je de tijd kunt bijhouden.
- Vervolgens koel je af aan de lucht buiten de sauna.
- Stap nu rustig in een dompelbad. Vergeet ook niet je hoofd onder te dompelen, hierdoor koel je echt tot de kern van je lichaam. Het dompelen hoeft niet langer te duren dan 30 seconden.
- Na het koelproces is het belangrijk om de vochtbalans in je lichaam weer te herstellen. Het belangrijkste is om voldoende water te drinken. Een stuk fruit of een frisse salade kan helpen om je lichaam weer van belangrijke vitamines en mineralen te voorzien.
- Je kunt de saunasessie herhalen, maar blijf goed naar je lichaam luisteren. Als je je goed voelt, kun je nog een keer de sauna in, gevolgd door het koelen in het dompelbad.
Wil je meer over dit onderwerp lezen? Het hele artikel vind je in de nieuwste editie van Women’s Health met covermodel Lieke Klaver. Het nieuwe nummer ligt nú in de winkel.