Wat is gezonder: bevroren of verse groente?

Het verlossende antwoord vind je hier. 

Is bevroren groente gezonder dan verse groente?

Het eten van voldoende groente behoort tot een gezond voedingspatroon. Het klinkt logisch om, als je voor de schappen in de supermarkt staat, eerder voor verse groente te kiezen dan de bevroren variant. Toch moet je ook bevroren groenten niet onderschatten. Ze zijn goedkoop en bevatten veel voedingsstoffen. Mocht je je afvragen welke van de twee soorten, verse of diepvries, vind je hier het verlossende antwoord. 

Waarom zijn groenten zo belangrijk?

Groenten behoren tot een gezond eetpatroon. Ze bevatten weinig calorieën en juist veel voedingsstoffen. Over het algemeen hangt het eten van voldoende groenten samen met een verlaagd risico op chronische ziekten, waaronder hartziekte, beroerte en darmkanker. Met het eten van bladgroente verlaag je ook nog het risico op diabetes type 2 en longkanker. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten. Daarbij kun je denken aan vruchtgroenten - bijvoorbeeld courgette, paprika en aubergine, maar ook aan uien, paddenstoelen en allerlei koolsoorten.

Is verse groente wel zo gezond?

Groenten zitten boordevol voedingsvezels, mineralen en vitamines, en zijn daarmee heel gezond. Het idee van verse groenten is dat ze vers van het land komen. Toch duurt het even voordat een paprika of komkommer in de supermarkt ligt. Omdat dit vaak enkele dagen in beslag neemt, worden er voor het goed houden van de groenten conserveringsmiddelen aan toegevoegd, en gaan er door de verstreken tijd voedingsstoffen verloren.

De voordelen van diepvriesgroenten

En dan nog even over groenten uit de diepvries. Misschien denk je dat deze groenten door het bevriezen niet vers zijn, maar juist bij deze variant blijven de voedingsstoffen goed behouden. Na het oogsten worden de groenten namelijk meteen op een temperatuur van zo’n min 30 tot 45 graden celsius ingevroren, waardoor de mineralen en vitamines behouden blijven. Daarnaast zul je het ook in je portemonnee merken. Vaak zijn diepvriesgroenten namelijk goedkoper dan groenten van de versafdeling. 

Dus… diepvriesgroente dan maar?

Het lijkt er daarmee op dat diepvriesgroenten gezonder zijn dan verse groenten, voornamelijk door het behoud van de voedingsstoffen. Wil je een gerecht vol verse groenten maken dat meteen op tafel kan komen te staan, dan kun je beter voor de producten van de versafdeling kiezen. Deze hoef je niet te ontdooien en zijn rijk aan smaak. Wil je groenten inslaan en bovendien goedkoop (én gezond) uit zijn, dan zijn diepvriesgroenten een goede keuze. Hoe dan ook; voor beide opties valt wat te zeggen en ze zijn allebei gezonder dan groenten uit blik. En als je écht voor vers wilt gaan, raden we je aan groenten te verbouwen in een eigen moestuin

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?