Gek op blauwe bessen? Dit zijn de voordelen van dagelijks blauwe bessen eten
Een voedingsexpert legt het uit.

Blauwe bessen: ze zijn misschien klein van stuk, maar dat neemt niet weg dat ze een hoop gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Ook in de keuken zijn de blauwe vitaminebommetjes een geliefd ingrediënt. Van muffins tot smoothies en yoghurtbowls, blauwe bessen zijn een onmisbaar onderdeel van veel recepten. Kortom, de hoogste tijd om de bes eens wat serieuzer te nemen. Wat zijn de gezondheidsvoordelen en wat gebeurt er als je voor een langere periode dagelijks een handje blauwe bessen eet? Wij zochten het uit.
De voordelen van dagelijks blauwe bessen eten
Blauwe bessen hebben een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Waar andere fruitsoorten als bananen en appels voor een piek in je bloedsuiker zorgen, is dit met blauwe bessen een stuk minder het geval. Het resultaat? Na het eten van blauwe bessen merk je weinig van een suikerpiek en de dip die daar vaak op volgt. Ook voel je je door het eten van blauwe bessen langer verzadigd.
Volgens voedingsexpert Lauren Harris-Pincus zijn blauwe bessen daarnaast een bron van antioxidanten. 'Antioxidanten spelen een belangrijke rol bij het verminderen van ontstekingen en helpen celbeschadiging door veroudering voorkomen of herstellen’, legt ze uit. Ook ondersteunen antioxidanten je immuunsysteem. Regelmatig blauwe bessen eten zou dus kunnen helpen bij het tegengaan van ziektes.
En daar blijft het niet bij. Wilde blauwe bessen - en dan met name de kleine variant - zijn volgens Pincus ook goed voor je hart en bloedvaten én dragen bij aan een lagere bloeddruk. Dit komt omdat wilde blauwe bessen meer dieppaarse anthocyanen en antioxidanten bevatten dan gewone blauwe bessen. Ook zou de wilde variant een positief effect hebben op je hersenen.
Kun je ook te veel blauwe bessen eten?
Blauwe bessen mogen dan wel gezond zijn toch kun je, als je er te veel van eet, last krijgen van bijwerkingen. Blauwe bessen bevatten namelijk vezels, iets waar veel mensen te weinig van binnenkrijgen. Voor wie niet gewend is aan een vezelrijk dieet, kan te veel blauwe bessen leiden tot winderigheid, een opgeblazen gevoel of buikpijn,’ legt Pincus uit. Daarnaast bevatten blauwe bessen oxalaten, natuurlijke plantverbindingen die mineralen binden. Voor de meeste mensen is dit geen probleem, maar Pincus waarschuwt dat mensen met een aanleg voor nierstenen hier beter niet te veel van binnen kunnen krijgen.
Tot slot wijst ze erop dat een normale hoeveelheid blauwe bessen gezond is, maar dat we niet moeten vergeten dat blauwe bessen ook natuurlijke suikers bevatten. Weliswaar minder dan veel andere fruitsoorten, maar dat neemt niet weg dat een te veel aan blauwe bessen nog steeds je bloedsuikerspiegel zouden kunnen beïnvloeden.