Op welk tijdstip kun je beter niet lunchen volgens experts?
Volgens de wetenschap en een diëtist zit het zo.

Eten op het juiste moment is minstens zo belangrijk als wat er op je bord ligt. Steeds meer voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat het tijdstip waarop je luncht invloed kan hebben op je gezondheid. Dus is er zoiets als een slecht moment om je salade of tosti naar binnen te schuiven? Verschillende studies wijzen in dezelfde richting: wie eerder eet, doet z’n lichaam een groot plezier. Maar wat is dan het beste (en slechtste) moment om te lunchen?
Wat de wetenschap zegt over laat lunchen
Uit een recente klinische studie met 485 volwassenen (gepubliceerd in 2022) bleek dat mensen die het grootste deel van hun calorieën eerder op de dag binnenkregen, meer gewicht verloren dan degene die juist later aten. Ook zagen de vroege eters een verbetering in hun bloedsuiker, cholesterol én insulinegevoeligheid. Een studie uit 2019, gepubliceerd in Nutrients, toonde iets soortgelijks aan: mensen die pas na 15:00 uur lunchten, vielen minder af dan vroege lunchers – terwijl ze evenveel calorieën aten, even actief waren, evenveel sliepen en vergelijkbare voeding binnenkregen. En volgens een systematisch review uit 2024 (inclusief meta-analyse) hangt vroeg eten sowieso samen met een gezonder gewicht én een beter werkende stofwisseling. Reden genoeg om die lunch misschien toch wat naar voren te schuiven, dus.
Waarom laat lunchen niet ideaal is - volgens een diëtist
Volgens diëtist Lena Bakovic hangt het ideale lunchtijdstip sterk af van je persoonlijke behoeften en je slaap-waakritme. ‘Sta je rond 7.00 uur op en eet je om 8.00 uur een voedzaam ontbijt? Dan merk je waarschijnlijk dat je rond 12.00 à 13.00 uur weer trek ktijgt,’ legt ze uit in Real Simple. Lunch je pas laat, dichter bij het avondeten, dan is de kans groot dat je het avondeten overslaat en juist later op de avond honger krijgt. En dan grijp je al sneller naar iets zouts of zoets met weinig voedingswaarde,' zegt Bakovic.
Elke dag op een ander tijdstip eten kan bovendien je biologische klok in de war schoppen. ‘Net zoals een vast slaapritme belangijk is om je lichaam in balans te houden, geldt dat ook voor eetmomenten,’ legt ze uit. Probeer dus je lunch elke dag rond hetzelfde tijdstip te plannen, je lichaam zal je dankbaar zijn.
Het slechtste moment om te lunchen – volgens de wetenschap
Uit onderzoek blijkt dat lunchen na 15.00 uur zo’n beetje het minst ideale moment is als je kijkt naar je stofwisseling, gewicht en algehele gezondheid. De reden hiervoor is omdat je lichaam dan al een tandje terugschakelt.
Na 15.00 uur:
- Begint je metabolisme te vertragen
- Wordt je insulinegevoeligheid minder, wat zorgt voor minder stabiele bloedsuikers
- Is de kans groter dat je ’s avonds juist te veel eet
Voor een gezonde spijsvertering en een lichaam dat lekker meewerkt, raden experts aan tussen 12.00 en 13.30 uur te lunchen. Zo zit je mooi in lijn met je natuurlijke ritme.
Artsen van Northwestern Medicine trekken zelfs een duidelijke grens: lunch uiterlijk om 14.00 uur. Eet vervolgens zo’n vier à vijf uur na je ontbijt. Dus als je om 7.00 uur ontbeten hebt, mik dan op een lunch tussen 11.00 en 12.00 uur. Mocht je dat niet redden, kun je altijd nog een snack plannen tussendoor.