Midlife crisis? Dit zijn de 7 kenmerken
Want écht, het is niet zo dramatisch als het klinkt.

Misschien hoor je het weleens in je omgeving: 'Het lijkt wel alsof ik in een midlifecrisis zit.' Vaak wordt dan het beeld geschetst van een man van middelbare leeftijd op een gloednieuwe fiets in een strak lycrapak die ineens besluit zich om te dopen naar 'Iron Man'. Maar wist je dat vrouwen net zo goed een midlifecrisis kunnen krijgen – en dat die er ook helemaal anders uit kan zien?
Een midlifecrisis speelt zich meestal af ergens tussen je 40e en 60e. Het is die fase waarin je je ineens af kan vragen: Is dit het nou? of Wie ben ik? De oorzaak kan een mix van hormonale veranderingen zijn (yep, altijd weer die menopauze), maatschappelijke druk en het besef dat je leven al voor de helft voorbij is – slik.
Maar voor je in paniek de eerste de beste yogaretraite in Bali boekt of je haren drastisch afknipt: een midlifecrisis hoeft helemaal geen 'crisis' te zijn. Het kan juist een kantelpunt zijn. Een uitnodiging om oude patronen los te laten en jezelf opnieuw uit te vinden. Klinkt een stuk vriendelijker, toch?
Midlifecrisis? Dit zijn de 7 signalen voor vrouwen
Je twijfelt ineens aan alles (maar dan ook echt aan álles)
Van je baan tot je relatie en van je haarkleur tot je interieur: alles staat ineens ter discussie. Misschien vraag je je af of dit wel het leven is dat je wil leiden. Geen zorgen, dit soort gedachtes zijn volkomen normaal - en ook zelfs gezond. Twijfel is het begin van verandering. Zoals de bekende filosoof René Descartes zei: 'Cogito, ergo sum' (ik denk, dus ik ben). Twijfel is volgens Descartes geen teken van zwakte, maar juist de weg naar zekerheid.
Je voelt je... leeg
Je hebt 'alles' – een gezin, een carrière, een huis, een hond – maar toch voelt het alsof er iets mist. Dit kan voortkomen uit het feit dat je jarenlang vooral voor anderen hebt gezorgd en jezelf onderweg een beetje bent kwijtgeraakt. Hoog tijd om jezelf weer op de eerste plaats te zetten, dus. Dit hoeft niet meteen heel drastisch of heel veel tijd te kosten. Begin klein. Stel jezelf elke dag een simpele vraag: wat heb ik vandaag nodig? Het antwoord kan zijn: een uurtje zonder verplichtingen, een meditatieve wandeling in je uppie, een aantal bladzijdes lezen van een boek. Door jezelf deze vraag te stellen kom je dichterbij je gevoel en sta je echt even stil bij wat jij wil.
Je hebt een onbedwingbare drang naar verandering
Of het nu gaat om een complete carrièreswitch, je uiterlijk, je woonplaats of misschien zelfs je partner – het gras lijkt ineens overal groener. Soms helpt een kleine verandering (een nieuwe hobby, andere kledingstijl) al om dat gevoel te verlichten. Maar soms, heb je zwaarder geschud nodig en vind je verlichting bij het afknippen van je lange haar naar een coole bob.
Bevestiging van ouders
De behoefte aan bevestiging van ouders kan ook vaak naar boven komen. Een gemis dat misschien al sinds de kindertijd speelt, kan opnieuw voelbaar worden. Vragen als: 'Zouden ze trots op mij zijn?' kunnen door je hoofd spoken.
Je bent bang om ouder te worden
Een nieuwe rimpel? Help! Een grijze haar? Nog erger. Je zoekgeschiedenis bestaat uit de volgende zoektermen: 'botox ervaringen', of 'perimenopauze symptomen' en ineens overweeg je een abbo op de sportschool en de psycholoog. Die angst is begrijpelijk, maar vergeet niet: niemand wil ouder lijken, maar we willen het allemaal wel worden. Probeer de positieve aspecten van het ouder worden in te zien: vrijheid, wijsheid en kracht bijvoorbeeld.
Je doet ineens impulsieve dingen
Die dure Chanel, een tattoo, een plotselinge stedentrip naar New York... Of misschien overweeg je een bed & breakfast te openen in het zuiden van Frankrijk? Kan allemaal (mits je bankrekening het toelaat). Probeer de impuls niet te onderdrukken, maar vraag je af waar die behoefte echt vandaan komt.
Je wilt opnieuw ontdekken wie je bent
Je stelt jezelf vragen die je al jaren niet meer hebt gesteld: Wat wil ík eigenlijk? Wat maakt míj nou gelukkig? Dat is geen teken van zwakte, maar van groei. Gun jezelf de ruimte om nieuwe antwoorden te vinden. Journalen en je gedachtes opschrijven kan goed helpen bij het vinden van antwoorden op je vragen. Probeer het vooral eens!
Een midlifecrisis hoeft niet iets slechts te zijn!
Een midlifecrisis klinkt mega dramatisch, maar het is vaak het begin van een bewuster, vrijer leven. Zie het even als een APK-keuring: even checken wie je bent, of alles nog werkt, wat niet meer past, en wat je wil bijstellen.