Hoe ongezond zijn jouw geurkaarsen? Zo kom je erachter
De ene geurkaars is namelijk de andere niet.

Niets zo gezellig als een geurkaars in huis. Ze verspreiden een heerlijke geur en zorgen meteen voor sfeer. Maar wist je dat sommige geurkaarsen tijdens het branden schadelijke stoffen kunnen afgeven? Gelukkig geldt dat niet voor alle kaarsen. Hoe weet je welke geurkaarsen wél veilig zijn en wat is de invloed van de ruimte waarin je ze brandt?
Hoe herken je een veilige geurkaars?
Wanneer je een kaars brandt, komen er chemische stoffen in de lucht terecht. Vooral binnenshuis kan die concentratie flink oplopen, soms wel tot tien keer hoger dan buiten. Volgens longarts Dr. Anthony Saleh zijn de stoffen die vrijkomen bij standaard kaarsen schadelijker voor je gezondheid dan die bij kaarsen van natuurlijke ingrediënten, zoals soja, kokos, palm of bijenwas. Allergiespecialist Dr. Ruchi Singla legt in een interview met HuffPost uit: ‘Als kaarsen branden, adem je die stoffen in. Ze kunnen invloed hebben op je bijholten, longen en zelfs op je huid. Daarom is het gezonder om te kiezen voor kaarsen op basis van natuurlijke materialen zoals soja- of bijenwas, kokosolie of dierlijk vet.’
Al moet je hiervoor wel goed zoeken. De meeste winkels verkopen namelijk vooral standaard kaarsen, oftewel kaarsen van paraffine. Paraffine is namelijk veel goedkoper dan gezondere alternatieven. Hierdoor zijn natuurlijk kaarsen vaak ook duurder. Hoe natuurlijker de kaars, hoe hoger helaas vaak ook de prijs.
Wat voor soort geurkaarsen kun je beter vermijden?
Kaarsen worden vaak gekozen vanwege hun geur, maar ook daarbij is het slim om op de ingrediënten te letten. Singla raadt aan om te kiezen voor kaarsen met natuurlijke geuroliën in plaats van kaarsen die vol zitten met synthetische geurstoffen. Je hoeft daarvoor echt niet het hele etiket uit te pluizen, let gewoon op de verpakking op termen als ‘natuurlijk’ of ‘geurolie’. Een ingrediënt dat je beter kunt vermijden is ‘ftalaten’. Dit zijn chemische stoffen die helpen om de geur langer vast te houden. Ftalaten herken je vaak aan afkortingen zoals DEP (di-ethylftalaat), DnHP (di-n-hexylftalaat, dat bekendstaat om het veroorzaken van hoofdpijn) en DIDP (di-isodecylftalaat, dat astma- en allergieklachten kan verergeren).
Sterke geuren kunnen een heftige reactie in je luchtwegen veroorzaken. Vooral mensen met astma kunnen hier heftig op reageren. Twijfel je hoe ongezond een geurkaars is? Over het algemeen geldt dat hoe milder de geur is, hoe minder chemische stoffen de kaars waarschijnlijk bevat.
Niet alleen de geur, maar ook de kleur speelt een rol. Zo raad Singla aan om ook te kiezen voor kaarsen met natuurlijke kleurstoffen. Dit is omdat kunstmatige kleurstoffen soms benzeen bevatten, wat op de lange termijn kankerverwekkend kan zijn.
Met gezond verstand
Betekent dit dat je al je geurkaarsen per direct de deur uit moet doen? Dat is volgens experts niet nodig. Volgens Saleh kom je, net als bij veel andere dingen die met longgezondheid te maken hebben, met gezond verstand al een heel eind.
Ook is het volgens KNO-arts Dr. Elina M. Toskala een kwestie van uitproberen welke geurkaarsen jouw lichaam wel en niet verdraagt. Zo kunnen sommige mensen bepaalde geurkaarsen goed hebben en andere niet. Daarnaast geldt vooral: alles met mate.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?