Rood vlees: kun je het beter helemaal niet meer eten?
Dat stukje vlees op je bord komt niet zonder risico's.

We zijn vandaag de dag niet alleen gefocust op het binnenkrijgen van genoeg proteïne, ook zijn we steeds bewuster bezig met het wel of niet eten van vlees. Waar men in 2010 gemiddeld zo’n 79 kilo vlees at, zakte dit in 2024 naar 75 kilo. Naar verwachting zal dit in 2025 gestaag verder dalen. Dit doen we niet alleen voor het dierenwelzijn en het milieu, het is ook met name voor je gezondheid beter om rood vlees wat vaker te laten staan. In dit artikel leggen we je uit waarom het eten van (te veel) rood vlees behoorlijk wat nadelen met zich mee kan brengen.
Wat is rood vlees?
Rood vlees komt van dieren die niet onder gevogelte vallen, zoals koeien, varkens, lam of herten. Naast rood vlees bestaat er ook wit vlees, afkomstig van kippen en kalkoenen. In rood vlees zitten voedingsstoffen als eiwit, vitamine B1 en B12, zink en vooral ook ijzer, die je lichaam in principe nodig heeft. Ijzer kun je overigens ook in wit vlees vinden.
Waarom is het beter om niet te veel rood vlees te eten?
Er wordt beweerd dat rood vlees om een aantal redenen schadelijk is. Al zijn de schadelijke effecten volgens het Voedingscentrum niet helemaal duidelijk, er zijn aanwijzingen voor mogelijke nadelen. Zo wordt het onder andere in verband gebracht met hart- en vaatziekten. Diëtiste Kim Johnson legt uit dat het vet in het vlees voor een verhoogd cholesterol kan zorgen, wat op den duur slecht is voor het hart. Aangezien rood vlees meer vet bevat dan wit vlees, is dit risico dus hoger - met name als het ook nog eens bewerkt is.
En daar blijft het niet bij. Ook darm- en longkanker wordt geassocieerd met het eten van veel rood vlees (bewerkt en onbewerkt). Hierbij gaat het om zo’n 100 à 200 gram per dag, waarbij met name bewerkt vlees het risico verhoogt. Ook ondervond een onderzoek uit 2021 dat andere kankersoorten, waaronder borstkanker en baarmoederkanker, gelinkt zijn aan het eten van veel rood vlees. Het krijgen van een beroerte wordt door de Gezondheidsraad bovendien in verband gebracht met een verhoogd risico van 10 procent bij een hoge consumptie. Tenslotte is er een verband tussen het eten van rood en bewerkt vlees en diabetes type 2 (een hoge consumptie van rood vlees verhoogt het risico met 15 procent) en dementie.
Is rood vlees algeheel slecht?
Moeten we rood vlees dan maar helemaal aan de kant zetten? Zolang je bewust bezig bent met de consumptie van rood vlees en de mate waarin je het tot je neemt, hoeft er geen man over boord te zijn. Met rood vlees zit je volgens Johnson namelijk lang vol. Daarnaast wordt ook je spiergroei gestimuleerd en bevat rood vlees belangrijke voedingsstoffen - zoals we hierboven hebben benoemd - als zink, vitamine B1 en B12 en ijzer. Toch adviseert het Voedingscentrum om zo min mogelijk vlees te eten en deze voedingsstoffen voornamelijk uit bijvoorbeeld peulvruchten, ei en ongezouten noten te halen. Mocht je dan écht een stukje vlees craven, kies dan voor onbewerkt en neem een kleine portie (en niet eet het niet te vaak!). Dit komt neer op maximaal 300 gram rood vlees per week.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?
Dit is een syndication van Women’s Health UK