Dit is wat je kunt doen aan versplinterde vriendschappen
Waarom je vriendschappen kunnen versplinteren in je latere twintiger jaren - en wat je hieraan kunt doen.

Welkom in de Splinter Era. Influencer Tinx gaf deze fase zijn naam: het moment waarop je vriendengroep ineens uit elkaar lijkt te vallen. De één gaat samenwonen, de ander doet een master in het buitenland, weer een ander trouwt of krijgt een baby. En jij? Jij zit nog midden in het uitvogelen van je carrière, je datingleven—of gewoon jezelf.
Dat kan heel verwarrend voelen. Alsof jij stilstaat en de rest met rasse schreden vooruitgaat. En hoewel je blij bent met waar je staat, knaagt het: waarom lijkt het alsof iedereen z’n leven op orde heeft, behalve jij?
Waarom het pijn doet
De eerste ‘splinter’ komt altijd onverwachts. Psycholoog Andrea Bonior zegt: 'Het voelt als een persoonlijk verlies, maar dat is het niet.' Iedereen bewandelt z’n eigen pad, op z’n eigen tempo. Jouw vriendin met haar Pinterest-bruiloft heeft net zo goed twijfels—alleen over andere dingen. En al dat vergelijken op Instagram? Kansloos. Je vergelijkt hun hoogtepunt met jouw ‘tussenfase’.
Zo blijf je connecten (zonder al te krampachtig te doen)
1. Maak rituelen.
Kan je gesettelde vriendin nu alleen nog op dinsdag tussen 14:00 en 14:30 bellen vanwege baby dutjes? Prima. Zet dat moment in je agenda. Een vast belmoment, een maandelijkse lunch, of een middagje shoppen eens in het halfjaar - alles telt.
2. Praat eerlijk met elkaar
Voel je je achtergelaten? Zeg het. Niet als kritiek, maar als open gesprek: 'Ik mis hoe we eerst elke week afspraken, en nu voelt het alsof je me vergeet.' Grote kans dat ze het niet eens doorhad.
3. Laat los als het moet
Sommige vriendschappen blijven, anderen vervagen. En dat is oké. Je hoeft niet elke connectie te forceren. Soms groei je uit elkaar, soms weer naar elkaar toe. Misschien was het de vriendschap van korte duur - en die kan ook waardevol zijn geweest.
4. Investeer breder
Denk aan je vriendenkring als een portfolio: een mix van mensen in verschillende levensfases is alleen maar verrijkend. Nieuwe vriendinnen ontmoet je ook bij je sportclub, een cursus of gewoon in de rij bij de koffiebar.
5. Schrijf het van je af
Een journal helpt je om je gedachten op een rijtje te zetten. Stel jezelf vragen: Wat geeft mij energie? Wat vind ík belangrijk, los van wat ‘zou moeten’? Of typ in op Pinterest: 'journal prompts' en je krijgt een heleboel diepere vragen. Antwoorden op papier zetten geeft helderheid en rust.
6. Waardeer het hier en nu
Een open deur, maar toch: In plaats van te focussen op wat je (nog) niet hebt, kijk eens naar wat je wél hebt. Een bed voor jezelf. Geen luiers. Vrijheid om last minute naar Parijs te gaan. Dát is ook rijkdom. Geniet daarvan.
Bedenk ook: het is heel normaal voor vriendschappen om highs en lows te hebben. Zelfs als je even minder contact hebt, doet dat niets af aan de waarde van de vriendschap—zeker als jullie allebei gemotiveerd zijn om de band in stand te houden, ondanks dat jullie levens steeds verder uit elkaar lopen. Sterker nog: vriendschappen kunnen juist verdiepen doordat er een nieuw perspectief ontstaat, vooral wanneer één van jullie grote veranderingen doormaakt.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?