Van hoofdpijn tot hormonen: waarom een hersenschudding bij vrouwen anders is

Waarom een klap op je hoofd bij vrouwen anders uitpakt – van zwaardere klachten tot een verstoorde cyclus.

Waarom een hersenschudding bij vrouwen anders is dan bij mannen

Je hoort vaak over hersenschuddingen, meestal in de context van mannen in de sportwereld. Maar hersenschuddingen komen ook bij vrouwen voor, en zelfs vaker dan bij mannen. Volgens een review uit 2020 is het risico voor vrouwen zelfs groter bij dezelfde sporten en activiteiten.

Hersenschuddingen komen vaker voor dan je denkt

Meer dan één op de vier mensen krijgt ooit een hersenschudding. Vooral ouderen (65+) lopen risico door valpartijen. Maar ook buiten de sport kunnen hersenschuddingen iedereen overkomen.

Uit onderzoek blijkt dat er aanzienlijk meer studies zijn over hersenschuddingen bij mannelijke sporters dan bij vrouwelijke sporters. Zo zijn er bijvoorbeeld 270 studies over mannen, tegenover slechts 25 over vrouwen. Dit terwijl de impact van een hersenschudding bij vrouwen vaak anders is en ernstiger kan zijn. Dit is echter geen uitzondering, aangezien medische onderzoeken over het algemeen voornamelijk op mannen gericht zijn.

Waarom vrouwen meer risico lopen

Er zijn een paar redenen waarom vrouwen vaker een hersenschudding krijgen:

  1. Zwakkere nekspieren - De nek van vrouwen biedt minder steun bij een klap, waardoor de kans op een hersenschudding groter is.
  2. Hersenstructuur - Vrouwen hebben meer verbindingen tussen de linker- en rechterhersenhelft, maar de zenuwen zijn dunner, wat ze kwetsbaarder maakt voor schade.
  3. Hormonen - Vrouwen hebben een 'neuro-endocrine overlay', wat betekent dat hormonen invloed hebben op hoe de hersenen reageren op een blessure. De hypofyse in de hersenen speelt hierbij een grote rol. Een hersenschudding kan ervoor zorgen dat de hormoonproductie verstoord raakt.

De gevolgen van een hersenschudding bij een vrouw

De impact op je menstruatie

Wat bij vrouwen vaak gebeurt na een hersenschudding, is dat hun menstruatiecyclus verandert. De hypofyse, die onder andere hormonen regelt, raakt verstoord na een hersenschudding. Dit kan leiden tot een uitblijvende menstruatie of juist zwaardere maandelijkse periodes. Daarnaast blijkt dat vrouwen die een hersenschudding krijgen tijdens de luteale fase van hun cyclus (wanneer het progesteron het hoogst is), vaak zwaardere symptomen ervaren, omdat het progesteronniveau snel daalt.

Vrouwen hebben vaak ernstigere symptomen

Hersenschuddingen bij vrouwen kunnen niet alleen langer duren, maar ook ernstiger zijn. Vrouwen hebben vaak meer last van vermoeidheid, hoofdpijn en stemmingswisselingen. Waar mannen vaak fysieke symptomen ervaren, zoals nek- of hoofdpijn, hebben vrouwen vaker last van cognitieve en emotionele klachten zoals concentratieproblemen en prikkelbaarheid.

Wat te doen bij een hersenschudding?

Als je je hoofd hebt gestoten, volg dan deze drie stappen:

  1. Stop meteen met wat je aan het doen bent.
  2. Let goed op symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid.
  3. Raadpleeg snel een arts.

Let op je emotionele gezondheid

Naast de fysieke effecten van een hersenschudding, kunnen vrouwen vaker last hebben van emotionele symptomen zoals angst of depressie. Deze kunnen behandeld worden met medicijnen, therapie of andere interventies. Het is belangrijk om ook op je mentale gezondheid te letten en een specialist in te schakelen als dat nodig is.

Hoe voorkom je een hersenschudding?

  • Voorkom ongelukken - Valpartijen zijn de grootste oorzaak van hersenschuddingen. Zorg ervoor dat je omgeving veilig is, vooral in de badkamer en keuken. Wees ook voorzichtig met trapleuningen en loop niet met je telefoon in je hand.
  • Draag altijd een helm - Het klinkt simpel, maar een helm beschermt je hoofd echt. Dit geldt niet alleen voor fietsen, maar ook voor e-bikes en steps.
  • Zorg voor voldoende vitamine D Vitamine D ondersteunt zowel je brein als je botten. Te weinig vitamine D verhoogt je risico op een hersenschudding, dus laat je bloedwaarden controleren.
  • Blijf actief - Beweging helpt niet alleen om sterk te blijven, maar bevordert ook de gezondheid van je hersenen. Train je spieren en blijf mobiel.
  • Slaap genoeg Slaap is belangrijk voor herstel na een hersenschudding. Zorg voor acht tot tien uur slaap per nacht, zeker als je herstelt van een blessure.

Hersenschuddingen zijn een serieus probleem voor vrouwen, maar het wordt vaak over het hoofd gezien. Vrouwen krijgen niet alleen vaker een hersenschudding, maar ze hebben ook meer last van langdurige symptomen. Door bewust te zijn van de risico's, kun je hersenschuddingen beter voorkomen én behandelen.

Volg je Women's Health al op FacebookInstagram en TikTok?

Dit is een syndication van Women’s Health US