Zo voorkom je 'smartphoneblessures'

Last van je elleboog, pols of duim door het vele scrollen? Een handchirurg legt uit hoe je smartphoneblessures voorkomt.

Zo voorkom je 'smartphoneblessures'

Een uur lang scrollen op TikTok, eindeloze WhatsApp-gesprekken, swipen op een datingapp: je handen hebben het maar zwaar te verduren met al dat telefoongebruik. Heb je weleens pijn in je elleboog, pols of vingers nadat je veel op je telefoon hebt gezeten? Je bent niet de enige. Uit verschillende studies is gebleken dat 30 tot 50 procent van de smartphonegebruikers regelmatig klachten ervaart aan hun nek, schouders en handen. Iets wat in eerste instantie onschuldig lijkt, maar in sommige gevallen tot een serieuze ingreep kan leiden. Hoe ga je om met pijntjes aan je gewrichten door het vele scrollen, en belangrijker: hoe voorkom je 'smartphoneblessures'? Een handchirurg geeft tips.

Mogelijke oorzaak 

Professor en handchirurg Ilse Degreef van het UZ Leuven plaatst in gesprek met HLN een kleine kanttekening bij deze onderzoeksresultaten. Volgens haar zijn de klachten die genoemd worden vrij algemeen en krijgt bijna iedereen hier weleens mee te maken. Of die klachten echt door het gebruik van smartphones komen, valt volgens haar dus niet met honderd procent zekerheid te zeggen, maar: het is zeker een mogelijke oorzaak. Ook kan de mate waarin je je telefoon gebruikt een trigger vormen waardoor onderliggende aandoeningen erger worden. Zo hebben sommige mensen volgens Degreef een hoger risico op het ontwikkelen van bepaalde klachten dan anderen. 

Veelvoorkomende klachten

De klachten waar mensen het vaakst mee aankloppen, zijn bekende kwalen zoals pijn in de hand en pols, een stijve nek en in sommige gevallen zelfs een kromme pink. Dat laatste kan ontstaan wanneer je je telefoon constant op dezelfde manier vasthoudt. Al lijdt niet alleen je pink onder het vele typen, scrollen en swipen, ook je duim heeft het zwaar te verduren. Zo kun je wanneer je je telefoon veel en langdurig gebruikt, zelfs last krijgen van een peesontsteking, waardoor bewegen pijnlijk wordt. 

Smartphone-elleboog en het carpaletunnelsyndroom

En leun je tijdens het scrollen vaak met je elleboog op tafel? Dan loop je risico op een zogenaamde ‘smartphone-elleboog’, een aandoening die beter bekendstaat als het cubitaal tunnelsyndroom. Volgens Degreef ontstaat dit wanneer je te vaak en te hard op je elleboog steunt, waardoor een zenuw geïrriteerd raakt. Gevolg: een slapende hand. Een andere aandoening die op kan treden, is het carpaletunnelsyndroom. Dit kan ontstaan als je je pols langdurig gebogen houdt, bijvoorbeeld tijdens het typen of appen. De middelste zenuw in je pols raakt dan bekneld, wat kan leiden tot tintelingen, pijn of gevoelloosheid. Vervelende klachten, die chronisch kunnen worden en waarbij soms zelfs een ingreep nodig is.  

Zo voorkom je een smartphoneblessure

Van vervelende pijntjes tot serieuze klachten: een smartphoneblessure is wel het laatste waar je op zit te wachten. Gelukkig kun je er iets aan doen om problemen te voorkomen. Hoe? Door simpelweg op je houding te letten en bewuster om te gaan met je telefoongebruik. Zo raadt Degreef aan om regelmatig te wisselen van hand én van manier waarop je je smartphone vasthoudt. Gebruik bij langere sessies beide handen en houd je scherm zoveel mogelijk op ooghoogte. Zo voorkom je overbelasting van je handen, polsen en nek. En last but not least: beperk je schermtijd.

Blijven de klachten aanhouden of worden ze erger? Dan is het slim om even langs de huisarts of fysiotherapeut te gaan. Die kan je oefeningen meegeven of, in het geval van een ontsteking, een spalk of ontstekingsremmers voorschrijven.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?