Voorkom gehoorschade: zo luister je veilig muziek met je oortjes volgens een KNO-arts

Zo geniet je van je favoriete podcast of muziek zonder je oren te beschadigen.

Zo luister je veilig muziek met je oortjes volgens een KNO-arts

We snappen dat het heerlijk is om tijdens het sporten, op de fiets of in de trein muziek te luisteren. Met een fijne tune sport je ten slotte net wat lekkerder, fiets je een tandje sneller en hoef je je minder te ergeren aan je medereizigers in het OV. Toch kan verkeerd gebruik van je koptelefoon of oortjes, of een te hoog volume leiden tot vervelende klachten of zelfs gehoorschade. Hoe je dit voorkomt? Een KNO-arts geeft tips.

Hoe kun je door je oortjes of koptelefoon gehoorschade oplopen?

KNO-arts Diane Smit vertelde aan Radar dat veel mensen zich niet goed realiseren hoe lang ze eigenlijk naar muziek luisteren en hoe hard het geluid staat. Die twee samen bepalen volgens haar vooral hoe groot het risico op gehoorschade is. Ook speelt mee hoeveel pauzes er in de muziek zitten: bij een nummer zonder veel rustmomenten krijgen je oren in korte tijd veel meer geluid te verduren dan bijvoorbeeld bij een podcast. Dus, zo legt Smit uit, loop je bij het luisteren naar een podcast vaak minder kans op schade dan bij een druk nummer zonder pauzes. Daarnaast maakt ook de toonhoogte uit: ‘je oren zijn gevoeliger voor hoge tonen dan voor lage’, zegt ze.

Let hierop als je een koptelefoon of oortjes koopt

Omdat een te hoog volume een grote rol speelt in het ontstaan van gehoorschade, benadrukt Smit hoe belangrijk het is om oortjes of een koptelefoon te gebruiken die goed passen. Een goede pasvorm zorgt ervoor dat de muziek die je luistert direct in je gehoorgang terechtkomt. Zo legt ze uit: ‘Als er veel, zogenaamde, lekkage is, ben je geneigd de muziek harder te zetten.’ En laat dat nu precies niet de bedoeling zijn. 

Smit raadt ook aan om te kiezen voor oortjes of koptelefoons met noise cancelling. Daarmee hoor je minder achtergrondgeluid, waardoor je minder snel geneigd bent het volume omhoog te draaien. Zo blijft je gehoor beter beschermd. Pas hierbij wel op met het luisteren van muziek op de fiets; met noise cancelling oortjes of een noise cancelling koptelefoon hoor je het geluid in je omgeving namelijk minder goed.

Koptelefoon VS oortjes

Maakt het eigenlijk uit of je muziek luistert via oortjes of een koptelefoon? Volgens Smit wel. Een koptelefoon zit namelijk over je oor en sluit het omgevingsgeluid beter af dan oortjes dat doen. Daardoor ben je minder snel geneigd het volume harder te zetten. Bovendien komt het geluid bij een koptelefoon niet direct in je gehoorgang, zoals bij oortjes wel het geval is. Toch benadrukt Smit dat het verschil klein is en dat vooral het volume en hoe lang je luistert bepalen of je risico op gehoorschade loopt.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?