Kun je de schil van fruit beter wel of niet opeten?
To peel or not to peel.

Het schillen van een appel kost niet alleen meer tijd, het haalt ook nog eens een zeer voedzaam deel van het fruit weg. De schil zit namelijk vol vitamines en is daarom mega gezond. Moet je de schil dan altijd laten zitten? Dit is hoe het zit.
Dit is waarom er om het fruit een schil zit
Waarvoor dient die schil eigenlijk? Goeie vraag! Voedingsexpert en hoogleraar Bart Nicolai legt dit aan het AD uit: ‘Een vrucht of een plant heeft een beschermende laag die uit verschillende deellagen bestaat. Aan de buitenkant zit een laag die vochtverlies tegengaat. Die waslaag is essentieel, want als die er niet op zou zitten, is de vrucht binnen een aantal dagen meteen verschrompeld.’
Die schil zit er dus niet voor niets. Wij mensen halen ‘m er liever af, omdat die schil er door vlekjes en schade er niet altijd even smakelijk uitziet. Toch valt er zeker wat voor te zeggen om de schil in veel gevallen gewoon op te eten. Dit is waarom.
Dit is waarom je de schil beter wél kunt eten
De schil van een heleboel fruitsoorten is gezond en kun je dus makkelijk opeten. Zo kun je de schil van appels gewoon laten zitten. Vlak onder de schil zitten vezels en voedingsstoffen als vitamines en mineralen. Daarnaast gooi je door het eten van de schil minder eten weg, wat weer beter is voor het milieu. Denk er bij het eten van de schil wel aan dat je de vrucht even goed wast.
Waar je overigens wel op moet letten, is dat je de schil van sommige fruitsoorten beter niet te vaak kunt eten. Dat is het geval bij onder andere ananas, avocado, banaan, meloen en mango. Bij dergelijke fruitsoorten worden namelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt. Producenten gaan ervan uit dat consumenten de schil bij deze soorten verwijderen, en dus wordt de productie hierop aangepast (al heeft de overheid maatregelen getroffen waardoor je een heleboel schillen wel kunt eten). Ook kan jouw lichaam fruitsoorten met een harde schil vaak niet goed verteren. Een enkele keer is het eten van de schil van dit fruit niet erg, maar doe het met mate.
En als je de schil dan tóch weghaalt…
Als je toch besluit de schil van het fruit niet op te eten, hoef je hem niet per se weg te gooien. Je kunt de schil op allerlei verschillende manieren gebruiken en daarmee verspilling voorkomen. Probeer bijvoorbeeld eens een appelconfituur van een appelschil te maken. Scheelt weer afval!
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?