Dit kun je beter niet eten en drinken als je zwanger bent
Blijf bijvoorbeeld weg van rauw vlees en ongepasteuriseerde melk of kaas.

Tijdens een zwangerschap zijn er een aantal voedingsmiddelen die je het best kunt vermijden. Weet je niet zo goed wat je wel en niet kunt eten gedurende deze periode? Dan val je met je neus in de boter. Wij vertellen je wat je beter niet kunt eten en drinken als je zwanger bent.
Deze gevaren zijn er
Welke gevaren gaan schuil achter het eten van bepaalde voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap? Het eten en drinken van sommige producten kan ernstige consequenties hebben. Zo kan listeriose, een zeldzame infectieziekte die je onder andere door het eten van bepaald voedsel op kan lopen, voor een miskraam, doodgeboorte of neonatale infecties zorgen. Ook het binnenkrijgen van kwik (en dan met name kwik dat in vis te vinden is) kan schadelijk zijn voor de baby. Volgens onderzoek tast het namelijk de groei van de baby aan, en ook moeilijkheden bij de geboorte, een lager intelligentieniveau en geheugen en -kennisproblemen worden hiermee geassocieerd. Tenslotte is ook een hoge caffeïne-inname risicovol: het kan voor een laag geboortegewicht zorgen en leidt in ernstige gevallen tot een miskraam.
Veilig eten en drinken tijdens je zwangerschap
De bovenstaande risico’s zijn natuurlijk ernstige gevallen en hoeven niet op jou van toepassing te zijn. Toch is het fijn om tijdens de zwangerschap het zekere voor het onzekere te nemen en bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Hieronder vind je een overzichtelijke lijst van de voedingsmiddelen die je vooral beter niet kunt eten of drinken.
Vermijd deze voedingsmiddelen tijdens je zwangerschap
- Ongepasteuriseerde melk en kaas
Denk hierbij aan zacht-gerijpte geitenkaas, zachte kazen met een witte korst (zoals brie, camembert, en chèvre) en ongepasteuriseerde koeienmelk, geitenmelk, schapenmelk of room. In deze voedingsmiddelen zitten volgens voedingsdeskundige Eleanor Hoath namelijk bacteriën die tot listeriose kunnen leiden. - Rauw of niet-gaar vlees
Pas vooral op met gevogelte, varkensvlees, worsten en hamburgers. Als het vlees roze, rood of bloederig is, is het niet gaar genoeg. ‘Rauw of niet-gaar vlees verhoogt het risico op infecties door bacteriën als Salmonella en E. coli. Dit kan voor voedselvergiftiging zorgen en is voor zowel de moeder als de baby gevaarlijk’, aldus Hoath. - Verwerkte koud gezouten vleeswaren
Dit zijn bijvoorbeeld salami, pepperoni, chorizo, prosciutto en paté (ook vegetarische paté!). ‘Tenzij deze producten heel goed gegaard zijn, kun je ze beter niet eten’, legt Hoath uit. ‘Salami en prosciutto kunnen bijvoorbeeld Listeria (bacteriën) en parasieten als Toxoplasma gondii bevatten. Deze kunnen het immuunsysteem van de moeder en baby flink aantasten.’ - Wildvlees
Ook met wildvlees, waaronder ganzen, patrijzen en fazanten moet je goed oppassen. Hoath: ‘Als deze producten niet goed worden bereid, bestaat de kans dat je een bacteriële infectie oploopt. Je hoeft er in principe niet helemaal van weg te blijven, maar het is vooral belangrijk dat deze stukken vlees goed zijn doorbakken.’ - Rauwe of zachtgekookte eieren
Rauwe eieren kunnen Salmonella bevatten en moet je dus goed doorkoken. ‘Zorg ervoor dat het eiwit en eigeel zo lang zijn gekookt dat ze niet meer vloeibaar zijn’, tipt Hoath. - Rauwe vis
Ook producten als sushi, rauwe schelpdieren, zwaardvis, marlijn en haai kun je tijdens je zwangerschap beter even links laten liggen. ‘Infecties liggen op de loer wanneer je rauwe vis eet’, vertelt Hoath. Helaas geen sushi of sashimi dus. - Koud-gerookte of gepekelde vis
Een goed voorbeeld hiervan is gerookte zalm. Volgens Hoath kunnen ook dit soort producten listeria bevatten. Alleen wanneer je ze heel heet bereidt, kun je ze gedurende je zwangerschap eten. - Cafeïne
Let ook op de hoeveelheid cafeïne die je tijdens je zwangerschap inneemt. De richtlijn is hierbij om niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag te consumeren. ‘Een hoge cafeïne-inname verhoogt het risico op een miskraam en een laag geboortegewicht’, voegt Hoath toe. - Kruidenthee
Omdat ook theesoorten cafeïne kunnen bevatten, moet je met kruidenthee oppassen, al verschilt dit erg per merk. Hoath: ‘De effecten van kruidenthee op de ontwikkeling van de baby zijn nog niet goed onderzocht. Wel belangrijk om te weten: Frambozenblad en Hartgespan moet je gedurende de eerste trimesters vermijden, omdat ze het baarmoederslijmvlies losmaken.’ - Alcohol
Wat betreft alcohol is het heel simpel: drink geen alcoholische drankjes tijdens je zwangerschap. ‘Het drinken van alcohol kan tot aandoeningen bij de baby leiden’, waarschuwt Hoath. ‘Je kunt dus het best helemaal van alcohol wegblijven.’ - Ongewassen fruit en groenten
Vermijd ook al het ongewassen fruit en groenten. ‘Deze kunnen namelijk besmet zijn met Toxoplasma cysten of schadelijke bacteriën. Was groenten en fruit dus zorgvuldig, zodat de ongeboren baby geen risico oploopt’, sluit Hoath af.
Gepasteuriseerde feta en mayonaise (mits het niet met rauwe eieren is bereid) kun je in principe eten als je zwanger bent. Pas vooral op met thee en check vooraf of er cafeïne in zit. Waar je vooral beter vanaf kunt zien, is tiramisu. Dit bevat zowel rauwe eieren als alcohol.
Dit is een syndication van Women’s Health UK.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?