De invloed van neuroplasticiteit op je brein

Voor wie niet alleen fysiek sterk wil zijn

Brain gains: dit doet neuroplasticiteit voor je mentale fitheid

Je hersenen spelen een belangrijke rol in zowat álles wat je doet – van beslissingen tot je sleutels terugvinden (of niet). En net als de rest van je lichaam heeft ook je brein soms aandacht en training nodig om goed te blijven functioneren. 

Dankzij een interessant proces genaamd, neuroplasticiteit, zijn je hersenen in staat zich voortdurend aan te passen, te herstellen en zelfs te vernieuwen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dat dit proces je geheugen, focus en mentale veerkracht versterkt. 

Wat is neuroplasticiteit?

Neuroplasticiteit verwijst naar het vermogen van de hersenen om zich voortdurend aan te passen en te veranderen. Dit gebeurt doordat neuronen – de hersencellen – nieuwe verbindingen maken en bestaande verbindingen versterken of juist afbouwen. 

Uit onderzoek blijkt dat het brein een enorm aanpassingsvermogen heeft en zelfs kan herstellen na schade, zoals een beroerte of traumatisch hersenletsel. Het brein vormt nieuwe verbindingen en laat andere hersengebieden taken overnemen van beschadigde delen. 

De voordelen van neuroplasticiteit

1.        Het vermogen om sneller te leren

Van een nieuwe taal tot een muziekinstrument, ondersteunt neuroplasticiteit het verwerken van nieuwe informatie.  

2.        Sterker geheugen

Hoe vaker je bepaalde dingen oefent of herhaalt, hoe sterker die verbindingen worden. Handig voor alles van verjaardagen tot wachtwoorden.  

3.        Herstel na hersenletsel of ziekte

Bij schade (zoals een beroerte of hersenschudding) kunnen andere delen van het brein functies overnemen, wat essentieel is voor revalidatie. 

4.        Helpt bij depressies en stress

Uit onderzoek blijkt dat neuroplasticiteit ook kan bijdragen bij het herstellen van hersengebieden die zijn aangetast door stress en depressie.

5.        Betere mentale prestaties

Door je brein actief te houden, kun je concentratie, focus en denkvermogen verbeteren én behouden. 

Tips om je brein dagelijks te trainen

Volgens een artikel van Harvard Health Publishing zijn er verschillende manieren waarop je je brein kunt trainen én zo de neuroplasticiteit kunt bevorderen. 

Tip 1: Blijf mentaal actief

Daag je hersenen uit met activiteiten zoals lezen, puzzelen of iets nieuws aanleren. Zo stimuleer je je cognitieve functies.

Tip 2: Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging

Fysieke activiteiten, zoals wandelen of fietsen, stimuleert de productie van neurotrofinen zoals BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor), die essentieel zijn voor de groei en het onderhoud van hersencellen. 

Tip 3: Eet bewust

Voeding rijk aan antioxidanten, gezonde vetten en omega-3 vetzuren kan ontstekingen verminderen en de hersenfunctie ondersteunen. Denk vooral aan veel groenten, fruit, noten en vis. 

Tip 4: Zorg voor voldoende slaap

Goede slaap is cruciaal voor je geheugen én voor het vernieuwen van verbindingen in je brein. Een goede nachtrust helpt je hersenen om flexibel en scherp te blijven. 

Tip 5: Onderhoud sociale contacten

Sociale interacties stimuleren de cognitieve functies en kan het risico op cognitieve achteruitgang verminderen. Het houdt de geest scherp!

Tip 6: Beheer stress effectief

Chronische stress kan de hersenstructuur negatief beïnvloeden. Wees je daarom bewust van je stressniveau, en verlaag deze indien nodig om zorg te dragen voor je hersenen. 

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?