Foodfluencer Ghislaine Voogd (Veggilaine): “Ik wil geen stempels op eten drukken”
Van experimenteren in de keuken naar populaire foodfluencer: het verhaal van Veggilaine.

Luchtig zuurdesembrood, eiwitrijke hüttenkäse-pasta en heerlijke pompoen-pancakes: als je door de Instagram-feed van Veggilaine scrolt, krijg je meteen trek. Vijf jaar geleden begon Ghislaine Voogd (29) – op social media ook wel bekend als Veggilaine – met het delen van zelfgemaakte vegetarische recepten. Dat sloeg aan: ze zegde haar baan als onderwijskundige op en richt zich nu fulltime op Veggilaine. Ook verscheen anderhalf jaar geleden haar eigen kookboek met bijna zeventig recepten. In een exclusief interview aan Women’s Health doet Ghislaine onder andere een boekje open over het zoeken naar een goede balans tussen gezond en lekker eten, het omgaan met negatieve online reacties en haar ambities.
Wat was het moment dat je dacht: laat ik eens recepten delen op Instagram?
‘Daar begon ik mee in coronatijd. Het was een hobby naast het schrijven aan mijn scriptie. Ik vond dat zo leuk dat ik ermee doorging toen ik na mijn afstuderen een baan als onderwijskundige kreeg. Achteraf begon ik in een goede tijd: iedereen zat thuis en was op zoek naar inspiratie voor lekkere gerechten. Ik kreeg steeds meer volgers en zelfs betaalde samenwerkingen. Geleidelijk ging ik steeds een dag minder werken, en nu doe ik dit fulltime.’
Er zijn veel foodinfluencers. Wat onderscheidt jou, denk je?
‘Ik vind het heel ongemakkelijk om zoiets over mezelf te zeggen, maar mijn manager zei laatst dat ik onderscheidend ben door mijn creatieve recepten. Die zijn goed uitgewerkt, lekker en toegankelijk, maar ook vernieuwend. Veel influencers zijn bezig met calorieën en zo gezond mogelijk eten, maar ik probeer geen stempels op eten te drukken. Voedzaam en lekker, daar ligt de focus op. Ik heb het geluk dat ik mijn liefde voor eten kan delen met anderen, zonder me te mengen in de dieetcultuur. Soms zie ik video’s van vrouwen die drie crackers op een dag eten. Daar kan ik niet op functioneren. Ik ben altijd een grote eter geweest. Dat laat ik ook zien op TikTok en Instagram.’
Onder een koekjesrecept schreef een volger laatst: ‘Lekker, maar niet goed voor je lichaam’
‘Ja, de suikerpolitie. Mensen zijn bang dat ze meteen dik worden, terwijl het allemaal om balans draait. Als je voedzaam en gezond eet, genoeg beweegt, je goed voelt en energie hebt, ga je echt niet dood van een koek. Sommige mensen hebben snel een oordeel over mijn recepten of filmpjes waarin ik laat zien wat ik eet op een dag.’
Hoe ga je daarmee om?
‘Toen ik nog als onderwijskundige werkte, kreeg ik weleens commentaar van collega’s op mijn eten. Ze keken naar mijn tas vol lunchtrommeltjes, bakjes en snacks en zeiden: “Zo, blijf jij het weekend overnachten?” Dan moest ik weer uitleggen dat ik nou eenmaal veel eet. Daar werd ik een beetje onzeker door. Maar ik ben lang, heb een goede stofwisseling en voel me er gewoon gezond en gelukkig bij. Als een soort middelvinger naar mensen die er commentaar op hebben, plaatste ik toen wat vaker op Instagram wat ik eet.’
Kreeg je toen online ook commentaar?
‘Ja, mensen schreven in de comments: je wordt vast dik. In het begin maakte dat me onzeker, maar dat punt ben ik voorbij. Ook al ben ik in de ogen van veel mensen niet perfect, ik ga mezelf niet uithongeren. Ik weet wat het beste werkt voor mijn lichaam en doe waar ik me goed bij voel.’
Waar komt je liefde voor eten vandaan?
‘Ik zou willen dat ik een heel romantisch verhaal had over bezoekjes aan de kaasboer als kind. Maar ik was nooit met voeding bezig en begon pas met koken toen ik als zeventien-jarige op kamers ging. Eerst probeerde ik samen met een huisgenoot te koken, maar er kwam een avond waarop ik het in mijn eentje moest doen. Het werd macaroni, omdat mijn moeder dat vaak maakte. Ik volgde alle stappen, maar het smaakte nergens naar. Ik kan niet koken, dacht ik.’
Benieuwd naar het volledige verhaal van Ghislaine? De nieuwste editie van Women’s Health met Veggilaine op de cover ligt nu in de winkel.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?