Wat doe je als je geghost bent? Relatietherapeut Joey Steur helpt je op weg!
Een leuk gesprek en dan ineens: krekels…

Er is weinig zo vervelend als die radiostilte na wekenlange online gesprekken. Ghosten, oftewel het stoppen van contact zonder hiervoor een reden of uitleg te geven, zal (helaas) voor velen geen onbekend terrein zijn. Maar geen zorgen! Relatietherapeut Joey Steur van Praktijk De Liefde legt je haarfijn uit hoe je hier het best mee om kunt gaan. Al blijft het natuurlijk naar om geghost te worden, met deze tips weet je in ieder geval wat je in zo’n situatie kunt doen.
Wat is ghosten precies?
“Bij ghosten verdwijnt iemand na intensief contact plotseling, zonder enige uitleg”, legt Steur uit. “Die stilte ervaart men vaak als koud, verwarrend en pijnlijk. Het maakt je onzeker, verdrietig en vaak ook boos, omdat je geen afsluiting of uitleg krijgt. In mijn praktijk zie ik regelmatig hoe heftig dit bij mensen binnenkomt. Het voelt alsof je ineens niet meer bestaat voor de ander, terwijl jij er nog middenin zat.”
Ghosten is met name vandaag de dag niet ongewoon: onderzoek uit 2018 liet zien dat 25 procent van zowel de mannelijke als de vrouwelijke participanten in een romantische context wel eens zijn geghost. 22 procent gaf aan te zijn geghost door ander soort relaties (in een niet-romantische context). Bij onderzoek naar de emotionele impact van ghosten kwam naar voren dat mensen die geghost worden vaak achterblijven met een gevoel van verdriet en een lage zelfverzekerdheid. Ze voelen zich gekwetst. “Met name onder de jonge generatie, waar de communicatie vooral via apps en datingapps verloopt, komt ghosten veel voor”, aldus Steur. “De drempel is niet alleen lager voor het maken van contact, maar ook om stil te vallen. Je hoeft geen gesprek meer te voeren om iets af te sluiten, je kunt gewoon verdwijnen. In een tijd waarin alles snel en vluchtig is, wordt het steeds moeilijker om ongemakkelijke gesprekken aan te gaan. Die ‘makkelijke uitweg’ laat de ander echter met de emotionele last zitten. Ghosten is niet alleen onduidelijk, het kan ook echt schadelijk zijn - zeker voor mensen die al gevoelig zijn voor afwijzing of onzekerheid in de liefde voelen.”
Dit doe je als je gehost wordt
“Als je wordt geghost, erken dan allereerst wat je voelt”, adviseert Steur. “Veel mensen bagatelliseren hun gevoel, terwijl ze vanbinnen gekwetst zijn. Geef die emotie eerst de ruimte. Daarna kun je kritisch naar het afgelopen contact kijken: was jij aan het investeren terwijl de ander veel afwezig was? Vaak zegt ghosten namelijk iets over het vermogen van de ander om met nabijheid en eerlijkheid om te gaan, en niets over jouw waarde. Het belangrijkste is vooral: stop met het zoeken naar een verklaring die jou kleiner maakt en geef jezelf de ruimte om verdrietig of boos te zijn. Trek vooral niet in twijfel wie jij bent. Ik zeg vaak in sessies: Het voelt misschien als afwijzing, maar het is ook een duidelijke grens. En grenzen maken vaak ruimte voor iets nieuws.”
Dit moet je vooral niet doen
Wat je volgens Steur vooral niét moet doen, is over je eigen grenzen gaan en vechten voor de aandacht van de ander. Ga dan ook niet:
- Eindeloos appjes naar de ander sturen;
- Je eigen gevoel bagatelliseren. Steur: “Je mag je pijn erkennen.”
- Jezelf de schuld geven. “Als iemand het contact zomaar verbreekt, dan ligt dat bij hen en niet bij jou”, aldus Steur.
- Jezelf aanpassen om alsnog een reactie te krijgen. Steur: “Vecht niet voor aandacht die niet vrijwillig komt.”
- Blijven zoeken naar verklaringen.
Kun je het voorkomen?
“Ghosten kun je niet altijd voorkomen, aangezien het met name bij de ander ligt”, stelt Steur. “Wel kun je er bewust voor kiezen om om te gaan met mensen die helder communiceren, initiatief nemen, emotioneel beschikbaar zijn en nieuwsgierigheid uitstralen. Let bijvoorbeeld eens op de reactie van de ander wanneer jij je eerlijk uitspreekt of je grenzen aangeeft. Blijven ze bij je, of trekken ze zich terug zodra het spannend wordt? Mensen die je zullen ghosten, geven vaak al eerder signalen af. Ze gedragen zich vaag, zijn afwezig, en er heerst onduidelijkheid over hun intenties. Hoe meer jij naar je eigen gevoel en grenzen luistert, hoe makkelijker je deze signalen op tijd zult herkennen.”
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?