Moeite met in slaap komen? Misschien kan muziek je helpen

Update: 2 juni om 12:08

Een playlist vol slaapmuziek is misschien wel dé oplossing als je moeilijk in slaap komt.

Dit is waarom muziek je helpt in slaap te vallen

‘Slaap, kindje, slaap…’. Van kinds af aan worden we al in slaap gebracht met rustgevende tonen. Muziek helpt - en dan met name de klassieke en rustige muziekstukken - je te ontspannen en tot rust te komen, ook ‘s nachts. Lig je alsmaar wakker en lijken de potentiële slaapuren langzaam aan je voorbij te gaan? Wat rustgevende slaapmuziek op de achtergrond zou zomaar eens de oplossing kunnen zijn. Maar werkt muziek daadwerkelijk om in slaap te vallen of is het een gevalletje placebo? Je leest hier meer over het belang van een goede nachtrust, oorzaken van slapeloosheid en het effect van muziek op je slaap.

Het belang van een fijne nachtrust

De voordelen van een goede nachtrust zijn oneindig, als je het ons vraagt. We noemen er een paar voor je op. Zo is slaap onder andere goed voor je hart en bloedsomloop. Wanneer je niet genoeg slaapt of gedurende het slapen vaak wakker wordt, bestaat er een grotere kans dat je met aandoeningen als hartziekte, een hoge bloeddruk, obesitas of een hartinfarct te maken krijgt. Daarnaast kan een slaaptekort er ook voor zorgen dat je geneigd bent meer te eten (met name vettig, zoet en zout eten) en minder te bewegen. Ook voor het brein helpt het om voldoende te tukken. Wanneer je weinig slaapt, kan dit tot problemen met je geheugen en denkvermogen leiden. Tot slot helpt een goede nachtrust het immuunsysteem een handje: voldoende slaap is goed voor de T-cellen in je lichaam. Deze cellen bestrijden virus-geïnfecteerde cellen als HIV, herpes en kankercellen. Genoeg redenen dus om op tijd je bed in te duiken. 

Waarom kan je soms niet slapen?

Slaap is dus heel belangrijk. Maar al wil je nog zo graag slapen, het wil soms maar niet lukken. Je valt moeilijk in slaap, wordt ‘s nachts wakker of ontwaakt heel vroeg in de ochtend en kan vervolgens niet meer slapen. Deze slaapproblematiek, ook wel slapeloosheid genoemd, kent meerdere mogelijke oorzaken. Zo kan het komen door genetische aanleg, bepaalde hersenactiviteit, medische aandoeningen (bijvoorbeeld Parkinson, maar ook een blessure), slaapgewoonten als dutjes overdag en cafeïneconsumptie. Ook stress en veranderingen in bijvoorbeeld je woonplek of werk kunnen bijdragen aan slapeloze nachten. Kortom: er zijn veel verklaringen voor het niet kunnen slapen. Met name wanneer je een lichte slaper bent, veel alcohol drinkt, je je thuis niet veilig voelt of je je angstig voelt rondom slaap, ligt slapeloosheid op de loer. 

Slapeloosheid: dit kun je doen

Slapeloosheid is vervelend en kan veel impact op je dagelijks leven hebben. Voor zowel lichaam als geest is het dan ook belangrijk om slaapproblemen aan te pakken. Veranderingen in je leefstijl kunnen hierbij een groot verschil maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een steady slaapritme en routine, voldoende beweging gedurende de dag en intimiteit in de slaapkamer. Vermijd daarnaast elektronica vlak voor je naar bed gaat, drink geen alcohol en eet geen grote maaltijden voor het slapen. Ga tenslotte pas naar bed wanneer je je echt slaperig voelt en onderhoud ook een gezond en fit lichaam. 

Waarom muziek helpt met in slaap komen

Wat nog meer kan helpen? Rustgevende muziek. Naast dat het je misschien helpt tijdens het studeren, val je met muziek ook sneller in slaap. Een playlist vol rustige slaapmuziek kalmeert je zenuwstelsel, vermindert angsten en brengt ook je bloeddruk en hartslag naar beneden. Muziek reguleert het stresshormoon cortisol, en helpt je lichaam om te ontspannen en dus goed te slapen. Ook bevordert muziek de dopamine in je lichaam, een hormoon dat voor geluk en een goed gevoel zorgt. Dit fijne gevoel komt je nachtrust dan ook ten goede. Muziek helpt je spieren te ontspannen en leidt je af van gedachten en geluiden om je heen. 

Dit klinkt goed in theorie, maar werkt het ook daadwerkelijk in de praktijk? Een onderzoek uit 2008 naar het effect van muziek op de slaapkwaliteit van studenten suggereert van wel. De resultaten lieten zien dat het luisteren naar rustgevende klassieke muziek de slaapkwaliteit van de studenten inderdaad bevorderde. En ook een recente studie uit 2023 bevestigt dit. Zo zorgde slaap-omgevingsmuziek voor een betere slaapkwaliteit en een kortere inslaaptijd bij de onderzochte studenten. Muziek blijkt daarmee een gemakkelijke - en goedkope - manier om je slaap aan te wakkeren. 

Probeer het eens uit

Slaapmuziek is dus misschien wel het proberen waard. Op Spotify en Youtube kun je een groot aanbod aan playlists van rustgevende muziek vinden. Mocht geen van de bovenstaande tips je helpen tegen slapeloosheid, bezoek dan eens je huisarts en vraag om advies.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?