Waarom zitten steeds meer mensen in de prediabetische fase?

Meer dan één miljoen Nederlanders lopen het risico om diabetes te ontwikkelen. Tijd om aan de bel te trekken.

Dit is waarom steeds meer mensen prediabetes hebben

Diabetes – ook wel suikerziekte genoemd – wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Toch raken steeds meer mensen in de prediabetische fase, het voorstadium waarin je bloedsuiker al te hoog is, maar er nog geen sprake is van diabetes. Waarom komt dit steeds vaker voor? En vooral: wat kunnen we eraan doen?

Wat is diabetes?

Diabetes heeft alles te maken met je bloedsuikerspiegel. Je lichaam reageert dan minder goed op insuline – het hormoon dat die bloedsuiker regelt – of maakt er te weinig van aan. Het gevolg: te veel suiker in je bloed. Dat is gevaarlijk, want het vergroot de kans op hart- en vaatziekten en kan schade veroorzaken aan kleine bloedvaten, zoals die in je nieren, ogen en zenuwen.

Binnen diabetes bestaan er grofweg twee typen: diabetes type 1 en diabetes type 2. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte die vaak genetisch is bepaald en dan ook binnen families wordt doorgegeven. Diabetes type 2 heeft daarentegen vaak met je leefstijl te maken (eventueel in combinatie met een erfelijke aanleg): te weinig beweging, te veel eten en het daarmee samenhangende overgewicht leiden regelmatig tot dit type diabetes. Een behandeling van diabetes bestaat uit een combinatie van een verandering in leefstijl (een gezond dieet en voldoende beweging) en medicatie. 

En wat is prediabetes?

Met name diabetes type 2 kun je door gezond eten en sporten mogelijk voorkomen. Ook door stress te verminderen, voldoende te slapen en niet te roken verklein je de kans op diabetes type 2. Helaas zitten een heleboel mensen - meer dan een miljoen Nederlanders - in het voorstadium van diabetes. Als je niet op tijd ingrijpt, leidt dit voorstadium in veel gevallen tot diabetes. Het vervelende en sluwe van prediabetes is dat er niet zoveel van merkt. Bij diabetes type 2 doen zich klachten als veel moeten plassen, dorst en wondjes die slecht genezen voor, maar in de prediabetische fase heb je waarschijnlijk geen last van symptomen. 

Prediabetes is lastig te herkennen, maar gelukkig vaak nog om te keren. Door je leefstijl aan te passen, kun je de ontwikkeling naar diabetes tegengaan. In ons dagelijks leven worden we voortdurend verleid door een overvloed aan ongezonde voeding – geen wonder dat de gezonde keuze vaak niet als eerste komt. Maar juist dat maakt de kans op diabetes groter. Als we het aantal prediabetische gevallen willen terugdringen, zullen we gezonder moeten gaan leven.

Wat kun je eraan doen?

Door gezond te eten en voldoende te bewegen kun je ervoor zorgen dat je geen diabetes oploopt. Denk dus aan:

  • Een gezond dieet - Eet voldoende groenten en fruit, volkoren graanproducten, zuivel, peulvruchten, noten, gezonde vetten en vooral niet te veel vlees. Kijk bijvoorbeeld naar de Schijf van Vijf
  • Voldoende beweging - Beweeg minstens 2,5 uur per week matig intensief (zoals wandelen of fietsen), en doe twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen. Ook als je al diabetes hebt is het goed om te sporten.
  • Genoeg slapen en stress verminderen - Ontspanning is heel belangrijk voor een stabiele bloedsuikerspiegel. 
  • Stoppen met roken - Roken is schadelijk voor je gezondheid en vergroot het risico op diabetes.

Zorg voor een gezond gewicht. Dit heeft natuurlijk te maken met genoeg bewegen en een gezond dieet. Het verliezen van overtollige kilo’s kan al heel erg helpen bij het voorkomen van diabetes.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?