Zo houd je je darmen in balans volgens een voedingswetenschapper
In je darmen leven ontelbaar veel bacteriën. En dat is maar goed ook.

Biljoenen bacteriën werken dag en nacht samen om je lichaam gezond te houden. Ze spelen een sleutelrol in je weerstand, je spijsvertering én zijn bepalend in hoe je je voelt. Wat je eet heeft daar meer invloed op dan je misschien denkt. Hoe werkt dat precies, en hoe houd je je darmen in balans? Een voedingswetenschapper geeft antwoord.
Wat doen bacteriën in je darmen precies?
In gesprek met Omroep Gelderland legt Ellen Kampman, voedingswetenschapper aan Wageningen Universiteit, uit dat bacteriën in je darmen belangrijke stofjes aanmaken die de darmwand gezond houden. Dat verkleint de kans op infecties. Daarnaast dragen ze bij aan een goede stoelgang en versterken ze je immuunsysteem.
In je darmen leven zowel goede als slechte bacteriën. Voor een gezonde balans heb je allebei nodig, maar dat evenwicht is kwetsbaar. Zo kan een antibioticakuur niet alleen schadelijke bacteriën doden, maar ook de goede. Ook je leeftijd speelt een rol: naarmate je ouder wordt, verandert de samenstelling van je darmflora. Toch is er volgens Kampman één factor die de grootste invloed heeft op die samenstelling en dat is je voeding.
Welke voeding ondersteunt je darmgezondheid?
Wil je je darmen gezond houden? Dan is het belangrijk om veel volkoren granen, peulvruchten en fruit te eten. Laat die witte pasta en dat witbrood dus liever staan, en kies in plaats daarvan voor de volkoren variant. Volgens Kampman zorgen deze voedingsvezels voor goede bacteriën, die op hun beurt belangrijke stoffen aanmaken. Een gezonde darmflora zorgt er niet alleen voor dat je je fysiek én mentaal fitter voelt, volgens onderzoek kan zelfs het risico op ziekten als darmkanker met een gezond dieet worden verkleind.
Drankjes en supplementen die de darmflora ondersteunen
Heeft het zin om je dieet aan te vullen met yoghurtdrankjes of supplementen die je darmflora zouden ondersteunen? Volgens Kampman is daar wetenschappelijk gezien weinig bewijs voor. Ze licht toe: ‘Er zullen best een paar van die potjes zijn die iets doen, maar veel hebben geen effect.’ Dat komt vooral doordat de bacteriën in zulke producten vaak het maagzuur niet overleven en je darmen dus niet levend bereiken.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?