De ins en outs van getatoeëerde sproeten
Die schattige nepsproetjes pakken niet altijd even goed uit.

Heb je van nature geen sproeten maar zou je die wel willen? Je kunt deze tegenwoordig door middel van kleine tatoeages op je gezicht nabootsen. Het is niet een nieuw fenomeen, maar zie je met name de laatste tijd veel op TikTok voorbij komen. Wij geven je de ins en outs van deze beautybehandeling.
Permanente make-up
Getatoeëerde sproeten zijn vergelijkbaar met permanente make-up. Bij deze vorm van make-up wordt er pigment in de huid aangebracht. Wil je donkere wenkbrauwen of een permanente eyeliner, dan kan dat met permanente make-up. Het lijkt op het zetten van een tatoeage, alleen gaat de naald bij permanente make-up minder diep in de huid. Bovendien blijft deze make-up langdurig zitten (zo’n een tot drie jaar), maar niet levenslang, zoals bij tatoeages.
Permanente make-up kun je - mits het goed uitpakt - het gewenste resultaat geven en bespaart bovendien tijd. Ook kan het werken voor mensen met bepaalde aandoeningen of littekens. Zo wordt het ingezet bij de reconstructie van tepels na borstkankeroperaties.
Er valt dus wat voor permanente make-up te zeggen. Toch kleven er helaas ook wat nadelen aan. Omdat je met de naald allemaal kleine gaatjes in je huid maakt en daar regelmatig ook bloed uit komt, loop je het risico op infectie. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat je niet tevreden bent met het resultaat. En tja, dan zit je er - al kun je het weg laten laseren - toch min of meer aan vast.
Getatoeëerde sproetjes
En dit geldt ook voor die getatoeëerde sproetjes. Deze stipjes op je gezicht blijven net als permanente make-up langere tijd zitten en worden met een soortgelijke inkt aangebracht. Wanneer je deze sproeten laat zetten, vallen ze eerst wat donker uit, waarna ze in de weken die volgen zullen vervagen. Toch kan dit ook behoorlijk mis gaan. De sproeten kunnen heel donker worden of niet natuurlijk lijken. Volgens dermatoloog Sebastiaan van der Bent is het dan ook zaak om van tevoren goed onderzoek te doen naar de tatoeëerder. Diegene moet namelijk in het bezit zijn van een vergunning voor tatoeëren.
Wees dus voorzichtig met getatoeëerde sproeten
Wil je graag getatoeëerde sproeten laten zetten, dan houd niemand je tegen. Belangrijk is vooral dat je goed checkt of de plek waar je het laat doen veilig en betrouwbaar is. Daarbij is nazorg en het vermijden van zonlicht ook belangrijk. Besef je bovendien goed dat het bij iedere huid anders uitpakt. Twijfel je over een behandeling of wil je meer weten over tattoos of permanente make-up? Raadpleeg dan je huisarts of een dermatoloog.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?