Zo haal je het maximale resultaat uit je pilatesles
Met deze tips van een pilatesinstructeur haal je het beste uit je work-out

Of je nu een newbie bent in de wereld van pilates of een doorgewinterde pilates princess, er is altijd ruimte om je techniek te verbeteren. Want hoewel pilates – zeker de reformervariant – van zichzelf al een super effectieve work-out is, kunnen de juiste tips je training nét dat beetje extra geven. Dit is hoe je volgens een pilatesinstructeur het maximale uit je les haalt.
Praat met de instructeur voorafgaand aan de les
De eerste tip die pilatesinstructeur Kathy Bambace Salvo geeft, is om altijd voorafgaand aan de les even contact te maken met je instructeur. Zo kun je aangeven of je ergens last van hebt, bepaalde oefeningen lastig vindt, of dat het je allereerste les is. ‘Hoe meer je deelt, hoe beter je begeleid kan worden,’ zegt Salvo. Het is namelijk niet alleen aan jou om alles uit de les te halen, je docent speelt daar ook een belangrijke rol in.
Je techniek is belangrijker dan hoe het eruitziet
Betrap jij jezelf er regelmatig op dat je vooral bezig bent met hoe je bewegingen eruitzien in de spiegel of buig je je nek om de zoveel seconden in een onhandige hoek om te kunnen zien wat de instructeur doet? Probeer dan vooral te focussen op wat je instructeur zegt en laat je niet te veel afleiden door wat je ziet.
Een juiste houding is bij pilates namelijk erg belangrijk, legt Salvo uit. Als je tijdens een oefening dus te veel met je hoofd draait om mee te kijken, is de kans groot dat je uit de juiste positie raakt. Bovendien kan dat onnodige spanning op je nek en hoofd veroorzaken, of ervoor zorgen dat je je core minder goed gebruikt. Lukt het echt niet om de oefening goed uit te voeren zonder te spieken bij de docent? Kijk dan eerst even en keer daarna terug naar de juiste houding.
Focus op je ademhaling
Net als bij yoga speelt je ademhaling bij pilates een belangrijke rol. Elke beweging is verbonden aan een in- of uitademing, met als doel je core te activeren, je spieren van zuurstof te voorzien en de focus bij je lichaam te houden. Hoe weet je of je goed ademt? Door goed te luisteren naar de instructies en niet bang te zijn om je ademhaling net wat extra aan te zetten.
Shaken hoort erbij
Grote kans dat je spieren bij sommige oefeningen flink beginnen te trillen. ‘Laat je daar niet door ontmoedigen’, zegt Salvo. ‘Je wílt juist dat je spieren gaan shaken,’ legt ze uit. Denk dus niet dat je slap bent en geef vooral niet op. Op het moment dat je begint te shaken, worden je spieren pas écht goed geactiveerd. Haal dus nog eens diep adem, blaas krachtig uit en herinner jezelf eraan: dit moment duurt maar even.
Dit is een syndication van Women’s Health US.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?