Onderzoek toont verschillen tussen hart van mannelijke en vrouwelijke topsporters
Kom maar door met die resultaten. Kennis over het vrouwelijk lichaam is namelijk hard nodig.
spieren.jpg

Mannen en vrouwen verschillen van elkaar, niet alleen mentaal maar ook fysiek. Toch blijft de gezondheidszorg wat achter als het gaat om deze genderverschillen. Gelukkig brengt steeds meer onderzoek nieuwe inzichten over het vrouwenlichaam aan het licht, zo ook een recent onderzoek naar het hart bij vrouwelijke topsporters. Die blijkt namelijk anders te veranderen door intensief sporten dan het mannenhart. Hoe dit precies zit, leggen we je uit.
Het vrouwenhart
Het vrouwenhart zit net wat anders in elkaar dan het mannenhart. Zo krijgen vrouwen bij een hartinfarct met andere symptomen te maken dan mannen, en ook andere hart- en vaatziekten kennen bepaalde vrouw-specifieke factoren. Dat kennis over het vrouwelijk hart dus hard nodig is, is duidelijk. En dat ontbreekt vaak nog.
De vrouwelijke hartspier bij topsport
Ook de kennis over het vrouwelijk topsportershart laat nog wat te wensen over, maar daar lijkt een recent grootschalig onderzoek door Amsterdam UMC verandering in te brengen. Deze studie wijst uit op een verschil tussen het vrouwelijk en het mannelijk hart bij topsport. Meer dan 170 vrouwelijke topsporters namen deel aan dit onderzoek. Het hart werd door middel van hartfilmpjes, mri-scans en echo’s bestudeerd, en ook het bloed werd afgenomen. Vergeleken met het mannelijke topsportershart, liet dit andere veranderingen zien. Mannelijke topsporters ontwikkelen door intensief sporten een dikkere hartspier en wijdere hartkamers. Voor vrouwelijke topsporters is dit niet helemaal het geval: bij hen worden alleen de hartkamers wijder. De vrouwelijke hartspier wordt bij intensief sporten dus niet dikker.
Dit is overigens niet bij alle typen sporten hetzelfde. Bij duursporten als wielrennen worden de hartkamers en de spiermassa groter dan bij krachtsporten. Welke sport een topsportster beoefent, maakt dus ook uit voor de verandering van het hart.
Hoe meer kennis, hoe beter
Het onderzoek biedt nieuw inzicht in het lichaam van vrouwelijke topsporters, en dat is belangrijk. De gezondheidszorg is veelal ingericht op de man, en daarmee blijft kennis over het vrouwelijk lichaam achter. Dat terwijl deze kennis erg kan helpen bij het voorkomen van misdiagnoses. Hartonderzoek bij sporters, dat vaak vooral op mannen is gericht, kan ons meer vertellen over wat het vrouwelijk sporthart allemaal aankan. Vrouwen doen volop mee aan marathons en zijn in staat hard te sporten. Het is fijn dat er nu een basis wordt gelegd en het vrouwelijk sporthart de aandacht krijgt die het verdient.
Dit betekent betere begeleiding en bescherming
Nu de onderzoekers weten dat het vrouwelijk sporthart zich anders ontwikkelt, willen ze ook weten waarom. Ze zijn dan ook van plan te achterhalen wat maakt dat het hart op deze manier verandert, bijvoorbeeld of hormonen een rol spelen. Op deze manier kan ook worden uitgevonden welke gevolgen intensief sporten kan hebben, zodat vrouwen in de topsport beter begeleid kunnen worden. Dat klinkt als een goed vooruitzicht.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?