Hoe snel neemt je vruchtbaarheid af naarmate je ouder wordt?
Zwanger worden op je 24e of je 44e? Dit doet leeftijd met je kansen.

We leven in een tijd waarin twintigers wereldreizen maken, dertigers van carrière switchen en veertigers marathons lopen alsof het niks is. Maar hoe flexibel je leven ook aanvoelt, je vruchtbaarheid denkt daar soms net wat traditioneler over.
Je lijf begint namelijk al vóór je geboorte met het aanleggen van je eicellen – en die voorraad gaat langzaam maar zeker omlaag. Betekent dat dat je op je 35e kansloos bent? Zeker niet. Maar er zijn wél verschillen tussen 24, 34 en 44 als het op babyplannen aankomt. Dus, hoe zit dat nou precies met eicellen, kansen en timing? We nemen je mee langs je vruchtbaarheidslijn – van je eerste ovulatie tot the final call.
Leeftijd 18-24
Vanuit biologisch oogpunt zijn je late tiener- en vroege twintigerjaren een soort gouden vruchtbaarheidsperiode. Je eicellen zijn in topvorm, je hormonen werken als een geoliede machine en je kans om zwanger te worden ligt rond de 25 procent per maand. De voordelen? Minder kans op vruchtbaarheidsproblemen, chromosoomfouten en andere complicaties.
Niet gek dus dat je lijf op volle toeren draait – ook al is een baby op dat moment vaak wel het laatste waar je hoofd naar staat (college, werk, vakanties, daten – we snappen het helemaal). Mocht een zwangerschap op dit moment niet de bedoeling zijn: dit is hét moment om je anticonceptie serieus te nemen.
Leeftijd 25-30
Je eicellen doen het nog steeds prima en je kans op een natuurlijke zwangerschap in de eerste drie maanden van proberen ligt tussen de 40 en 60 procent. Je lijf zit dus nog aan het stuur.
De vruchtbaarheid blijft in deze jaren nog behoorlijk stabiel, maar achter de schermen begint het proces al iets te vertragen. Geen reden tot paniek – je lichaam doet het nog prima. Maar merk je dat zwanger worden langer duurt dan je had gehoopt? Dan kan het geen kwaad om even met je huisarts te overleggen.
Leeftijd 31-35
Er zijn nog eicellen, maar het worden er wel minder – én ze zijn wat kieskeuriger geworden. Je vruchtbaarheid zakt langzaam en pas tegen je 37e duik je van de heuvel af: dan gaat het écht sneller bergafwaarts.
Toch krijgen veel mensen gewoon kinderen in deze levensfase. Sterker nog, 1 op de 5 vrouwen bevalt pas na haar 35e van haar eerste kind. Maar ook 1 op de 3 stellen krijgt in deze leeftijdsgroep te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Klinkt oneerlijk? Tja, je eierstokken houden helaas geen rekening met een wereldreis of carrièreplannen.
Leeftijd 35-40
Rond je 38e zijn je kansen op een spontane zwangerschap ongeveer de helft van wat ze waren op je 20e. Verrassend genoeg lukt het veel stellen nog steeds: 60 procent van de koppels raakt binnen een jaar zwanger, 85 procent binnen twee jaar.
Wat wel omhoog schiet? Het risico op complicaties, zoals chromosoomafwijkingen, miskramen en gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap. Toch is dit ook de leeftijdsgroep waarin steeds meer mensen aan kinderen beginnen. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer opties dan ooit en word je goed geholpen.
Leeftijd 41-45+
Steeds meer mensen krijgen kinderen op latere leeftijd – de geboortecijfers voor 40- of zelfs 50-plussers stijgen. Maar het blijft een flinke uitdaging: je eicellen zijn op z’n zachtst gezegd niet meer in topvorm, en je voorraad is bijna op. Je lijf maakt zich langzaam klaar voor de menopauze.
Zwanger worden? Het kán. Maar het is moeilijker, de risico’s zijn hoger en medische hulp wordt vaak nodig. Denk aan IVF of andere vruchtbaarheidsbehandelingen. Ook neemt het risico op complicaties toe, waardoor een zwangerschap en bevalling altijd als medisch gezien wordt.
De moraal van het verhaal?
Je vruchtbaarheid is net als een batterij: hij begint vol, maar loopt geleidelijk leeg. Sommige mensen krijgen kinderen als de batterij nog 90 procent vol is, anderen pas bij 20 procent en met een beetje hulp van technologie zelfs bij 5 procent.
Wat telt: weet wat er in je lijf gebeurt. Want of je nu 24 bent en het moederschap uitstelt of 39 en er net aan begint – met de juiste informatie (en soms wat medische support) kan ook jouw kinderwens uitkomen.
De optie bestaat om eicellen in te vriezen. Dit biedt geen zekerheid, maar het kan een slimme zet zijn – als je goed weet wat erbij komt kijken. Juist daarom is heldere en eerlijke informatie zo belangrijk.
Bron: Healthline
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?