Witte zoutresten op je kleding na het sporten? Hier moet je op letten
Is zout nu wel of niet slecht voor je? Gevalletje welles nietes, dus laten we de feiten eens op een rij zetten.

Jarenlang had zout een slechte reputatie vanwege de link met een hoge bloeddruk en hartziekten. Nu hoor je steeds vaker dat dit mineraal juist een comeback verdient. Hoe zit dat? Laten we de feiten eens op een rij zetten.
Zout – een combinatie van natrium en chloride – is essentieel voor ons lichaam. Het regelt de vochtbalans, ondersteunt spieren en zenuwen en helpt bij de opname van voedingsstoffen. Toch waarschuwen het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad voor overmatige inname: meer dan 6 gram per dag zou je gezondheid kunnen schaden.
Richtlijn op de schop?
Sommige wetenschappers pleiten voor een herziening van die richtlijn. Zo claimt de Amerikaanse apotheker James DiNicolantonio in zijn boek The Salt Fix dat de meeste mensen prima wat meer zout kunnen eten – zeker wie veel sport of koffie drinkt. Volgens hem is zoutverlies door zweten en cafeïneconsumptie vaak onderschat.
Sportdiëtist Myrthe Rebattu is kritisch op deze visie: ‘DiNicolantonio maakt zich schuldig aan cherry picking. Hij legt een verband tussen zoutinname en gezondheid zonder rekening te houden met andere factoren, zoals de invloed van bewerkte voeding en leefstijl.’ Rebattu plaatst dan ook een kanttekening bij sommige recente pro-zoutclaims: ‘Veel van de argumenten die pleiten voor een hogere zoutinname, zijn afkomstig uit selectieve studies. Grootschalig onderzoek laat zien dat de meeste mensen baat hebben bij minder zout, vooral als ze veel bewerkte voeding consumeren.’
Balans is het beste
Zout verliest langzaam zijn slechte imago en dat baart diëtist Alie Toonstra zorgen. Volgens haar krijgen de meeste Nederlanders namelijk meer dan voldoende zout binnen: ‘De gemiddelde consumptie ligt rond de 9 tot 10 gram per dag, terwijl de aanbevolen bovengrens op 6 gram ligt. Ongeveer 80 procent van dit zout komt uit bewerkte producten zoals brood, kaas en kant-en-klare maaltijden.’ Een teveel aan zout is niet goed. Overmatige zoutinname kan de bloeddruk verhogen en het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Omdat zout in veel voedingsmiddelen zit, krijgen de meeste mensen al snel te veel binnen. Toonstra benadrukt dat een bewuste keuze voor verse en onbewerkte voeding kan helpen om de zoutinname te verlagen.
De balans is belangrijk: zowel te weinig als te veel zout vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Sporters vormen een uitzondering; zij verliezen tijdens het zweten veel natrium en kunnen baat hebben bij een hogere zoutinname.
Ben jij een ‘zoute zweter’?
Heb jij na het sporten een huid vol zoutvlekken, zweet dat prikt in je ogen of een onweerstaanbare craving naar chips of een andere zoute snack? Dan verlies je mogelijk meer zout dan gemiddeld. Check of jij een ‘zoute zweter’ bent, want dan kan het nodig zijn om je natriuminname te verhogen.
- Witte zoutresten op je huid of kleding na het sporten.
- Zweet dat zout smaakt en prikt in je ogen.
- Duizeligheid of hoofdpijn na een pittige work-out.
- Spierkrampen tijdens of na langdurig of overmatig zweten.
- Veel trek in zoute snacks na inspanning.
- Snel vermoeid bij warm weer.
Herken je na een intensieve duurtraining drie of meer van deze signalen? Dan kan een op maat gemaakte hydratatiestrategie met extra natrium nuttig zijn. Raadpleeg een sportdiëtist voor persoonlijk advies.
Meer lezen?
In het volledige artikel lees je meer over de nieuwste zouttrends (zoals pickle juice en zoutdrankjes), de rol van kalium als tegenhanger van natrium, en waarom fanatieke sporters soms echt buiten de standaardrichtlijnen vallen. Ook ontdek je hoe je met simpele keuzes gezonder kunt omgaan met zout. Benieuwd hoe jij de juiste balans vindt? Je leest het allemaal in de nieuwste Women's Health, nu in de winkel!
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?