Snackbakjes zijn hot - dit is waarom (en hoe je 'm samenstelt)

Wat Veggilaine kan, kun jij ook. Zéker met deze tips.

Dit wil je weten over de laatste voedingstrend: snackbakjes

Het kan niet anders dan dat je ze weleens voorbij hebt zien komen op social media. Online zien we tig influencers namelijk hun snackbakje of bordje delen. Weg met die Dubai-reep of chewy choco-koeken: het snackbakje – waar je de hele dag uit kunt snacken – is de nieuwste foodtrend. Ook diëtist Maartje Boot van het Voedingscentrum ziet de voordelen van de trend en vertelt waarom.

Lekker veel voedingsstoffen

Als je merkt dat je gedurende de dag niet gevarieerd genoeg eet, dan vul je dat met zo’n snackbakje makkelijk aan. Boot: ‘Snacks kunnen een fijne manier zijn om al je voedingsstoffen binnen te krijgen. Kijk je naar de Schijf van Vijf, dan passen veel producten prima in een snackbakje. Denk aan (gedroogd) fruit, groenten, noten en volkorenproducten zoals crackers.’ Tip: hoewel het idee is dat je juist kiest waar je op dát moment zin in hebt, kun je je snackbakjes ook voorbereiden tijdens je meal prep.

Een fijne energieboost

Je herkent ze vast, die momenten waarop je ineens doodmoe bent en je energieniveau instort. Na je work-out bijvoorbeeld, of juist vlak voordat je gaat koken. In plaats van te grijpen naar een zak chips of een reep chocolade kun je ook een gevarieerd snackbakje samenstellen. ‘Ik stop het liefst een zelfgemaakte frozen yoghurt bark in mijn bakje. Deze maak je door yoghurt in te vriezen met vruchten en ongezouten noten. Als-ie eenmaal in de vriezer ligt en hard is geworden, breek je er steeds een stuk vanaf voor in je snackbakje,’ tipt Boot.

Creatief met combinaties

In principe kun je elke dag een ander snackbakje maken. Ter inspiratie stelt het Voedingscentrum er twee voor je samen. Het zoete bakje – speciaal voor zoetekauwen – bestaat uit druiven, bananenbrood, appel met kaneel, ongezouten noten en dadel met pindakaas. Snack je liever hartig? Kies dan deze variant: komkommer, wortel, een plakje 30+-kaas, volkoren soepstengels, een handje ongezouten noten en dadel met geitenkaas. Om te dippen voeg je wat smeerkaas en hummus toe.

Wil je meer lezen over de snackbakjes-trend? Dat kan in ons nieuwste nummer met covermodel Veggilaine. Je shopt 'm nu in de winkels of online in onze webshop.