Val je van havermout af? Diëtisten geven het antwoord
De ontbijtknaller heeft in ieder geval veel gezondheidsvoordelen.

Of je het nu warm eet, door je smoothie blend of er overnight oats van maakt: havermout is een klassieke, gezonde ontbijtkeuze - en dat is niet voor niets. Het is veelzijdig, rijk aan voedingsstoffen en zou zelfs kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. Maar hoe kan dat eigenlijk? We vroegen een aantal diëtisten wat nu de kracht achter havermout precies is.
Is havermout goed om af te vallen?
'Het is een supervullende toevoeging aan je voedingspatroon,' zegt diëtist Linda Nikolakopoulos tegen Women's Health. 'Havermout is een volkoren graan en dus een goede bron van vezels. Dat maakt het vullend én gunstig voor een gezonde spijsvertering.”
Benieuwd wat havermout nog meer voor je lichaam doet? Dit zijn de voordelen op een rijtje.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van havermout?
Het houdt je langer verzadigd
Havermout zit boordevol bèta-glucaan, een oplosbare vezel die in je maag water opneemt en verandert in een gel-achtige substantie. Hierdoor voel je je langer vol, legt diëtist Lauren Benser uit. 'Ons lichaam registreert verzadiging deels op basis van volume. Voedingsmiddelen met veel volume, zoals havermout, kunnen daarom helpen om je voldaan te voelen en minder te snacken.'
Een bom aan voedingsstoffen
Eén kop havermout bevat gemiddeld 54 gram koolhydraten, 10 gram eiwit, 10 gram vezels en belangrijke mineralen zoals zink, magnesium, ijzer en mangaan. “Een voedzaam ontbijtje als havermout geeft langdurige energie en helpt je de dag door,” aldus Nikolakopoulos.
Goed voor je darmen
De bèta-glucaan in havermout voedt de goede bacteriën in je darmen. “Deze bacteriën produceren vetzuren die je darmcellen voeden en processen zoals eetlust en vetopslag beïnvloeden,” zegt Benser. Extra bonus: vezels helpen ook om je spijsvertering soepel te laten verlopen en constipatie te voorkomen.
Havermout kan het risico op chronische ziekten verlagen
Havermout is een vezelrijk volkorenproduct dat je hart gezond houdt en je cholesterol kan verlagen, zo blijkt uit onderzoek. Volgens Kristin Kirkpatrick, diëtist bij de Cleveland Clinic, kan havermout ook helpen het risico op type 2 diabetes en bepaalde vormen van kanker te verkleinen.
Zijn er nadelen aan havermout?
Alleen havermout is geen volwaardige maaltijd.
'Gekookte havermout met alleen water is wat eenzijdig,' zegt Benser. 'Voeg (plantaardige) melk, yoghurt, fruit, noten of zaden toe voor een gebalanceerde maaltijd die écht goed vult.' En, let's be honest, het is dan ook gewoon veel lekkerder.
Niet altijd glutenvrij.
Hoewel haver van nature glutenvrij is, wordt het vaak verwerkt in fabrieken waar ook glutenbevattende granen worden verwerkt. Heb je coeliakie of glutenintolerantie? Kies dan voor producten met een officieel glutenvrij keurmerk.
Toegevoegde suikers in kant-en-klare versies.
Sommige voorverpakte havermoutproducten bevatten toegevoegde, verborgen suikers of kunstmatige smaakstoffen (denk aan de smaken 'appel-kaneel' of 'bruine suiker'). Kies liever voor biologische havervlokken of volkoren havermout – dan bepaal je zelf wat je toevoegt.
Kan havermout helpen bij afvallen?
Zeker weten. Regelmatig havermout eten kan bijdragen aan gewichtsverlies. Waarom is dat?
- Het geeft langdurige verzadiging en voorkomt snackbuien.
- Uit onderzoek blijkt dat het de LDL-cholesterol (‘slechte’ cholesterol) en buikomvang kan verlagen.
- Havermout kan volgens deze studie zorgen voor een lager BMI en minder lichaamsvet (al zijn dat niet de enige indicatoren van gezondheid).
- Bij mensen met diabetes helpt havermout de bloedsuikerspiegel en insulinerespons beter in balans te houden.
- Het is een koolhydraat met een lage glycemische index, wat betekent dat het langzaam wordt opgenomen en geen piek in je bloedsuiker veroorzaakt vertelde dit onderzoek.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?