Recept: kuku sabzi, het favoriete zomergerecht van diëtist Maryam Shekoh

Update: 25 juni om 16:17

Ze vertelt waarom precies dít recept zo speciaal voor haar is.

Kuku sabzi is het favoriete zomergerecht van diëtist Maryam Shekoh

Het is ongeveer een halfjaar geleden dat ik Maryam leerde kennen. Na onze Instagram-accounts uit te hebben gewisseld, was ik direct obsessed met haar content. Dat komt door de warme energie die van het beeldscherm afstraalt, maar vanzelfsprekend óók door de heerlijke gerechten. Daarom vroeg ik haar om voor Women’s Health haar favoriete zomerrecept te delen. Lucky us, binnen een paar dagen zat-ie namelijk in onze inbox. Lees lekker mee, dan kun je straks direct door naar de (super)markt. 

Over Maryam Shekoh

Een lastige schoolperiode

We gaan nog even terug: wat maakt dit gerecht zo speciaal? Maryam: ‘Als kind was ik dol op eten - vol enthousiasme proefde ik alles wat op tafel kwam. Heel makkelijk, vond mijn moeder. Wat me minder makkelijk afging, was school. Door mijn Iraanse achtergrond had ik donker haar, volle wenkbrauwen en ook wat gezichtsbeharing. Dat werd al snel een reden voor anderen om me uit te lachen. Niemand greep in, inclusief ikzelf.’ 

Sporten als uitlaatklep

‘Op een gegeven moment besloot ik dat dit moest stoppen en begon ik met kickboksen. De pijn die ik voelde, zette ik om in kracht en ik vond daarbij een vorm van beweging die bij mij paste. Voor het eerst voelde ik me weer sterk en zelfverzekerd. En wat begon als uitlaatklep, is inmiddels een deel van mij geworden. Ik ging ondertussen Voeding & Diëtetiek studeren - een tijd waarin ik, onder meer door een buitenlandse stage, ongemerkt tien kilo aankwam. Ik voelde me niet meer thuis in mijn lichaam en besloot de adviezen die ik mijn cliënten op stage gaf, ook zelf toe te passen. Geen crashdiëten en zelfhaat, maar liefdevolle stappen.’ 

De geur van thuis

'Tijdens mijn bacheloropleiding was ik gestart met mijn Instagram-account, wat ik tijdens mijn master Health Sciences doorzette. Dat begon anoniem, maar werd al snel veel persoonlijker. Mijn gezicht, mijn stem én mijn roots. Op @healthbymaryam deel ik wat gezondheid voor me betekent, voeding is daar een belangrijk onderdeel van. Het gerecht dat ik met Women’s Health deel, neemt je mee naar mijn thuis. Een bord vol smaken die me doen denken aan een zomer vol groen. Enjoy!’ 

Recept: kuku sabzi

Dit Perzische kruidengerecht, genaamd kuku sabzi, zit ergens tussen een frittata en een hartige taart in. De basis is een berg verse kruiden, die je samen met andere ingrediënten mengt tot een ‘beslag’. Dit bak je in de pan en eet je warm (of koud, mag je zelf kiezen!) met een yoghurt-muntsaus. De bereiding gaat makkelijk, volg simpelweg de onderstaande stappen. 

Boodschappenlijstje: 

  • 200 gram verse kruiden (zoals peterselie, koriander en dille)
  • 2 bosuien 
  • 50 gram spinazie 
  • 4 eieren
  • 1 el kurkuma 
  • 2 eetlepels berberisbessen 
  • 30 gram walnoten

Bereiding: 

  1. Snijd alle verse kruiden en bosui fijn of gebruik een keukenmachine
  2. Week de berberisbessen 5 minuten in water en giet ze daarna af
  3. Hak de walnoten fijn
  4. Breek de eieren en meng deze samen met het kruidenmengsel, de bessen en de walnoten in een kom
  5. Verhit olie in de pan en schep met een lepel kleine porties van het beslag in de pan, zoals je bij pannenkoekjes zou doen. Bak de mini kuku's aan elke kant 2 tot 3 minuten, of tot ze goudgeel en gaar zijn
  6. Serveer de kleine kuku's warm met naan, yoghurt-muntsaus en eventueel extra groenten zoals komkommer of cherrytomaten

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?