Fruit for thought: in dit stuk fruit zit de meeste proteïne

Geschreven door

Getty Images

Getty Images

Het begrip ‘proteïne’ heeft, zo kun je wel stellen, de afgelopen tijd steeds meer bekendheid gekregen. Wie in het fitness algoritme op social media zit, zal de woorden ‘proteïne’ en ‘eiwitten’ dan ook bekend voorkomen. En dat is niet voor niets; het eten van eiwitrijke voeding heeft meerdere voordelen, waaronder het opbouwen en behouden van spiermassa, het boosten van je metabolisme en het ondersteunen van je immuunsysteem. Bovendien raak je er ook nog eens langer van verzadigd. De naamsbekendheid van dit macronutriënt is dus terecht. Maar wist je dat je eiwitten niet alleen uit zuivel, vlees, vis of peulvruchten kunt halen? Ook in fruit - ja, fruit! - zit proteïne verstopt. En dan in het bijzonder een zoete, tropische vrucht: de passievrucht.

In je cocktail én je eiwitsmoothie

De passievrucht is niet alleen ideaal als cocktailingrediënt in de Pornstart Martini, ook voor de nodige vitaminen én eiwitboost kun je dit fruit gerust eten. Om hoeveel proteïne gaat het dan? Laten we de feiten er even bij halen. Per 236 gram bevat dit fruit zo’n vijf gram eiwitten. Omgerekend komt het erop neer dat je bij het eten van één passievrucht (18 gram) 0,4 gram proteïne binnenkrijgt. Die getallen zeggen je misschien niet zoveel. Ter vergelijking: een ei - een eiwitbron die we allemaal wel kennen - weegt zo’n 53 gram en bevat ongeveer zeven gram proteïne.

Heb je zin in een eiwitsmoothie, dan kan je de passievrucht dus zeker in de blender gooien. Daarmee zorgt deze vrucht niet alleen voor een lekker smaakje, het helpt je ook om net even wat meer eiwitten binnen te krijgen. En dat is belangrijk. Een goede hoeveelheid eiwitten is namelijk onmisbaar in een gebalanceerd dieet. Sportdiëtiste Renee McGregor legt uit dat het voor hardlopers en actievelingen het beste is om dagelijks vier tot zes keer zo’n 0,4 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht in te nemen. Dat komt meestal neer op ongeveer 20 tot 30 gram proteïne per maaltijd. Natuurlijk hangt het er ook vanaf hoe je trainingen eruit zien. 

Van alle markten thuis

Overigens is de passievrucht in meerdere opzichten, niet alleen vanuit het proteïne-perspectief, een goede keuze. Volgens diëtiste Jessica Cording is het een zeer voedzame vrucht met veel verschillende gezondheidsvoordelen. ‘De passievrucht bevat vezels, koolhydraten, vitamine C, vitamine A en kalium. Het heeft dus veel te bieden.’ Zo heeft je lijf die koolhydraten als brandstof nodig en ondersteunen de vezels (deze behoren tot de koolhydraten) een gezond spijsverteringsstelsel. Vitamine C heeft meerdere voordelen, waaronder het verlagen van het risico op hartziekten. Bovendien draagt deze vitamine bij aan je immuunsysteem. 

And the list goes on. Vitamine A bevordert daarnaast net als vitamine C het immuunsysteem, en is goed voor je huid en zicht. Kalium, dat overigens ook in bananen zit, helpt bij het reguleren van je bloeddruk, neurale communicatie (de communicatie tussen zenuwcellen), spiersamentrekkingen en de vochtbalans. Zo’n passievrucht heeft dus meer in huis dan je misschien zou verwachten. 

Pluk er de vruchten van

Heb je keuzestress en weet je niet goed welk stuk fruit te kiezen, dan is de passievrucht dus een zoete, lekkere én gezonde optie. Daarnaast zijn er ook nog andere eiwitrijke fruittoppers. In een avocado zit 4,5 gram proteïne per 230 gram, guava bevat meer dan 4,2 gram eiwitten per 165 gram en ook jackfruit scoort goed met 2,8 proteïne per 165 gram. Fruit wint het dan wel niet van dierlijke producten als het om de hoeveelheid eiwitten gaat, maar de eiwitten zitten er - naast de vitamines en vezels - wel degelijk in.

Passie op je bord

Tot slot maken we nog even de overstap van de theorie naar de praktijk. Een bakje kwark met passievrucht is makkelijk te bedenken, maar er zijn nog meer manieren waarop je dit eiwitrijke fruit in je eten kunt verwerken. Zo kun je passievrucht toevoegen aan je chiapudding en is het ideaal als garnering bij bananenpannenkoekjes. En voor de keukenprinsessen onder ons: ook in je avondeten kun je passievrucht verwerken, bijvoorbeeld in deze gele curry. Wil je je eiwitopties dus wat uitbreiden, kijk dan vooral eens rond in het groente- en fruitschap. Daar zitten meer verborgen eiwitten dan je denkt. 

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?

Dit is een syndication van Women’s Health UK