Waarom word je bij de laatste hap yoghurt of kwark ineens misselijk?
Getty Images

Grote kans dat je het herkent als je op dit artikel hebt geklikt: je eet een bak yoghurt of kwark met je favoriete fruit - je keek er echt naar uit - maar bij die laatste hap voelt het alsof je lichaam een groot rood stopbord hooghoudt. Je kokhalst, je hoeft die laatste hap niet meer, je hebt de yoghurt ick, maar waarom gebeurt dit?
Na een sportroutine of bij het ontbijt ben je hartstikke gezond bezig met je bakje yoghurt, granola, een mix van noten en zaden en fruit. Daarmee krijg je veel eiwitten, vezels en gezonde vetten binnen, wat het de topsporter onder ontbijtrecepten maakt. Toch kom je maar niet van die yoghurt ick af, waardoor een kleine hoeveelheid in de prullenbak verdwijnt.
Kleine geruststelling: je bent niet de enige, TikTok en Instagram staan vol met video’s van mensen die hun afkeer tegen die laatste hap yoghurt delen. Waar dat misselijke gevoel vandaan komt? We zetten enkele redenen voor je op een rijtje.
Misselijk door een eiwitoverschot
Volgens het Voedingscentrum heeft een mens gemiddeld zo’n 0.83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. De meeste mensen komen daar met een normaal gevarieerd dieet (hallo, schijf van vijf) al aan, maar we kennen allemaal die ene fanatieke sporter die zijn/haar/hun eiwitinname uitermate serieus neemt. Een overschot aan eiwit kan echter leiden tot de volgende klachten:
- Darmklachten
- Buikpijn
- Een opgeblazen gevoel
- Misselijkheid
- Constipatie
- Uitdroging
- Slechte adem
Met meer dan het dubbele van de benodigde hoeveelheid wordt het je lichaam volgens het Voedingscentrum echt te veel. Probeer eens kleinere porties, afwisseling qua ontbijt, of desnoods wat crackers of een smoothie naast je yoghurt bowl voor de balans.
Onderliggende lactose-intolerantie
Komen er naast de kokhalsneiging ook andere klachten bij kijken, zoals buikpijn, diarree, misselijkheid, opgeblazen gevoel en winderigheid? Dan kan het wijzen op lactose-intolerantie. Dit is anders dan een allergie, waarbij je lichaam reageert met een allergische reactie. Bij intolerantie kun je wel een kleine hoeveelheid lactose verdragen, maar kan een hele kom kwark al gauw te veel zijn. Heb je last van deze klachten? Bespreek het met je huisarts of een diëtist, en vervang de yoghurt desnoods eens voor een lactosevrije variant - hoewel dat nog steeds voor buikklachten kan zorgen vanwege een reactie op histamine, dat vrijkomt in het fermentatieproces van zuivel. Lekker is dat.
Je registreert een ‘onveilige’ temperatuur
Je zintuigen beschermen je tegen verspild, vreemd of zelfs gevaarlijk voedsel. Daarom eet je geen voedsel dat gek ruikt, zuur smaakt of een vreemde temperatuur heeft. We weten bovendien dat zuivelproducten snel vergaan, dus ook tijdens het eten blijft je lichaam alert, en dat merk je vooral als je de tijd neemt waardoor je ontbijt op kamertemperatuur komt. Je proeft lauwe yoghurt, en je brein geeft aan: dit is gevaarlijk, en laat je kokhalzen als beschermingsmechanisme. De oplossing? Probeer het op te eten voordat de temperatuur van je ontbijt te veel verandert (niet meer scrollen tijdens het eten, dus) en neem kleinere porties.
Afkeer voor de textuur
Volgens onderzoek gepubliceerd in 2015 zijn er vier groepen mensen met verschillende textuurvoorkeuren: krakers, kauwers, zuigers en smooshers, ook wel pletters. De grootste groep, kauwers, kauwt graag voor langere tijd op eten. De krakers gaan goed op het geluid dat eten maakt, zoals een knapperige croissant of chips. De smooshers houden van zachte texturen, denk aan vla en soep. De zuigers willen niet per sé kauwen, maar vooral iets voor langere tijd in hun mond kunnen houden - zoals een ijsje of dropje. Je kunt je dus voorstellen dat zacht geworden granola een nachtmerrie is voor de groep krakers, en misschien ook wel voor kauwers, wat die ick verklaart.
Help, ik kom niet van de ick af
Heb je je porties aangepast, geprobeerd om sneller te eten, een eiwitoverschot en lactose-intolerantie uitgesloten, maar houden de kokhalsneigingen bij die laatste hap yoghurt of kwark alsnog aan? Dan wordt het misschien toch tijd om te accepteren dat die laatste hap vergane glorie is. Of overweeg eens wat anders voor je ontbijt, zoals één van deze lekkere én gezonde opties:
- Overnight oats
- Chiapudding
- Scrambled tofu
- Bananenpannenkoekjes
- Ontbijtmuffins met ei, spinazie en fetakaas
- Volkoren toast met hüttenkäse en zalm
- Crunchy egg wrap




