Eten of weggooien: wat doet dat laagje water op je kwark of yoghurt daar?
Getty Images

Vraag jij je ook al een tijdje af wat dat laagje water op je kwark of yoghurt is? Als je de verpakking openmaakt en dat waterlaagje ziet, wil je het in eerste instantie misschien meteen wegmikken - out of sight, out of mind… Maar voordat je dat laagje vocht (zo klinkt het al helemaal smerig…) zomaar de prullenbak in gooit, vertellen je we eerst even waarom het er zit en of het zonde is om het niet op te eten. Want kleine spoiler: het is absoluut niet slecht voor je, in tegendeel.
Laten we het mysterie oplossen en antwoord geven op de hamvraag: kun je dat laagje water beter weggieten? Of gewoon door je kwark roeren?
Bomvol eiwitten? No whey!
Dat laagje is niet zomaar een beetje water of een hoopje vocht. Waar het wél van gemaakt is, zal de fanatieke sporters onder ons vast wel bekend in de oren klinken: whey. Whey proteïne vind je in bijvoorbeeld smoothies, milkshakes en limonades, en wordt veelal gebruikt om wat extra eiwitten binnen te krijgen. In dat laagje water op je kwark of yoghurt zitten die whey-eiwitten dus ook. Juist, dat gekke laagje - dat met het blote oog nogal onsmakelijk en nutteloos lijkt - zit bomvol proteïne. Weggooien? Ho maar!
Dik versus vloeibaar
Hoe dat precies werkt en hoe het laagje daar terecht komt, lichten we toe. Zowel yoghurt als kwark worden van melk gemaakt. De twee verschillende typen proteïne in melk, whey en caseïne, veranderen beide in een andere substantie. Zo verandert caseïne tijdens het maken van yoghurt in een dikkere materie, terwijl whey juist vloeibaar blijft. Die vloeistof nestelt zich naar verloop van tijd bovenin de kwark- of yoghurtverpakking. Het is vergelijkbaar met dat olie-achtige laagje in de pot pindakaas, en komt neer op een natuurlijk proces. Zo’n laagje betekent dus absoluut niet dat je het product niet meer kunt eten.
Antwoord op de hamvraag: wegmikken of laten zitten?
Ongezond is dat laagje dus zeker niet. Eigenlijk is het zelfs beter om het juist door je kwark of yoghurt te roeren. Whey is een zeer voedzame bron van proteïne die allerlei aminozuren, calcium, probiotica en vitaminen bevat. Bovendien voel je je hiermee langer verzadigd en kan je lichaam deze vorm van proteïne makkelijker verteren en opnemen dan andere eiwitten.
Als antwoord op de hamvraag: laat dat voedzame laagje water vooral zitten en gooi het niet weg. Even een paar keer omscheppen en je bak kwark ziet er alweer een stuk smakelijker uit. Enjoy!




