Heerlijk, een volkoren boterham met (pinda)kaas. Soms wil je ook weleens wat anders. Variatie is tenslotte heel goed. Uit ervaring weet ik (Daisy van I Love Health) dat het best moeilijk kan zijn om een gezond alternatief te vinden. Van XL hagelslag tot crunchy speculaaspasta, aan keuze geen gebrek in het broodbelegschap van de supermarkt. Maar gezond zijn ze niet. Daarom help ik je een handje. Hieronder heb ik 7 verantwoorde soorten beleg met een hele berg variaties voor je op een rijtje gezet.

1. Hummus

Hummus is een pasta die wordt gemaakt van kikkererwten, Het zit boordevol vitamine C (goed voor de weerstand), vitamine B6 (belangrijk voor de werking van het zenuwstelsel), vezels, mineralen, eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen. Tegenwoordig zijn er ook allerlei andere smaken hummus te verkrijgen. Bijvoorbeeld kikkererwt met pompoen, bieten, tomaat, tuinkruiden of avocado. Allemaal gezond en vooral erg lekker!

  • Hummus + rucola (of andere sla soorten)
  • Hummus + Hummus + avocado + tomaat.
  • Hummus + fetakaas.
  • Hummus + kalkoenfilet.
  • Hummus + gegrilde groenten.

2. Appelstroop

Appelstroop is een beetje een vergeten broodbeleg. Terwijl het zo gezond is! Appelstroop barst van het ijzer, vooral belangrijk voor de vega’s onder ons. Als je je vermoeid voelt, kan dat weleens komen door een ijzer te kort.

  • Appelstroop + pindakaas.
  • Appelstroop + kaas (vooral lekker op roggebrood).
  • Appelstroop + gekookte ei (raar, maar wel lekker).

3. Avocado

Ik gebruik avocado vaak ook als een soort pasta op brood. Een kwart avocado met wat zout is een prima combi. Je kunt er natuurlijk nog van alles aan toevoegen, maar enkel de avocado geeft al heel veel smaak vind ik. · Avocado + tomaat + komkommer

  • Avocado + kipfilet + sla
  • Avocado + hummus
  • Avocado + rookvlees

4. Vruchtenspread

Jam is niet echt gezond broodbeleg, omdat het vaak voor meer dan de helft uit suiker bestaat. Een goed alternatief is vruchtenspread. Dit is eigenlijk jam, maar dan zonder toegevoegde suikers. In natuurwinkels vind je vaak verschillende vruchtenspreads.

5. Vers fruit

Banaan, appel, aardbeien, druiven, peer, frambozen of kiwi, het is allemaal heerlijk op brood of een cracker. Jam is tenslotte fruit omgetoverd tot een gelei, dus waarom geen vers fruit op brood?

  • Banaan + pindakaas
  • Appel + kaneel
  • Aardbeien + Hüttenkäse
  • Frambozen + honing
  • Peer + avocado
  • Kiwi + abrikozenspread

6. Hüttenkäse

Onze proteïne-vriend Hüttenkäse is ook heel geschikt om te combineren met van alles. Heb je deze combi’s al eens geprobeerd?

  • Hüttenkäse + bieslook (of een bosuitje)
  • Hüttenkäse + aardbeien
  • Hüttenkäse + verse vijgen
  • Hüttenkäse + limoen + peper
  • Hüttenkäse + zalm + sla + komkommer
  • Hüttenkäse + pesto + tomaat

7. Mager vlees

Mager vlees bevat relatief weinig verzadigde vetten en veel eiwitten, vitamines, mineralen en spoorelementen. Rookvlees, rosbief, kipfilet en kalkoenfilet zijn goede voorbeelden van magere vleeswaren.

Eet smakelijk!

Ken jij nog leuke combinaties van gezond broodbeleg?

Liefs,

Daisy

I Love Health

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?