Deze editie doet Jip Isabel van Freshhh de Elevator Pitch in ons nieuwste magazine (ligt NU in de winkel, dus: go and get it!). Wat betekent dat? Je vindt daar haar Elevator Pitch op pagina 12. Zolang dit issue in de winkel ligt kun je elke week een blog van haar lezen op Women’s Health online met deze week haar visie op Intermittent Fasting.

"Vier jaar lang heb ik die-hard getraind en was ik non-stop bezig met voedingsschema’s en meal preppen. Echter was na mijn bikini-fitness wedstrijd in maart 2016 was mijn lichaam helemaal van slag geraakt door het crashdieet. Ik kwam binnen 4 weken na de wedstrijd weer 12kg aan en mijn hormoonbalans en mijn metabolisme waren ongelofelijk van slag. Niks leek ook maar iets te doen in mijn lichaam, dus ik besloot eind vorig jaar te stoppen met alle diëten en puur naar mijn gezondheid te gaan kijken. Hierdoor kwam ik voor het eerst in aanraking met het “vasten” ook wel Intermittent Fasting genoemd...

Intermittent fasting

In een notendop: intermittent fasting (IF) is geen dieet. Het schrijft niet voor wat je eet maar wanneer je eet. Je vast bewust binnen bepaalde tijden en je mag alleen eten binnen bepaalde tijden van de dag. De periode waarin je vast is altijd groter dan de periode waarin je eet.

Ik doe nu al 5 maanden de ‘16:8’ variant van IF. De 16 staat voor het aantal uren dat je vast en de 8 voor de time window waarbinnen je eet. Ik eet bijvoorbeeld van 13:00 tot 21:00 uur en vast dus van 21:00 uur tot 13:00 uur.

Door intermittent fasting toe te passen kun je afvallen en het vasten heeft tevens positieve gezondheidseffecten op je lichaam en je hersenen. Veel van de positieve gezondheidseffecten van intermittent fasting zijn te danken aan de verhoogde aanmaak van het menselijk groeihormoon (HGH Human Growth Hormone) en een verbetering van de insulinegevoeligheid. (Bron)

Nou kan ik hier alle voordelen en standaard informatie over intermittent fasting op een rijtje zetten, maar dat ga ik niet doen. Die info kun je namelijk op elke willekeurige fitness site vinden. Wat je echter niet vaak in die bijschrijvingen vindt, is de uitleg waarom je lichaam zo goed reageert op het vasten, waarom je meer energie krijgt, je groeihormoon stijgt en waarom je minder vatbaar bent voor (chronische)ziekten, dus dat ga ik jullie hier wel uitleggen.

instagramView full post on Instagram

Autofagie

Alles heeft te maken met Autofagie. ‘Autofagie’ (Grieks) betekent letterlijk ‘zelfvertering’. Dit is een natuurlijk katabool proces, waarbij je eigen ‘kapotte’ cellen worden afgebroken en worden gerecycled. Kapotte celonderdelen (organellen) en zelfs ongewenste bacteriën worden op die manier uit je lichaam verwijderd. (Bron)

Houd dat even in gedachten. Want nu ga ik uitleggen wat het vasten hiermee te maken heeft.

Normaliter eet je de gehele dag door. Dit betekent dus ook dat je lichaam de hele dag bezig is met het verteren en verwerken van eten. Je begint ‘s ochtends om 7 uur met een cappuccino en een boterham. Je eet 2 uur later een snack, je eet om 12 uur lunch, dan nog een snack, misschien nog een koekje bij de de tweede koffie, glaasje drinken, borrel, avondeten en nog iets te eten voor de tv of voor het slapen gaan.

Zo ben je van 7 tot laten we zeggen 11 uur ‘s avonds aan het eten. Je lichaam heeft dus in diezelfde tijd alleen maar tijd gehad om de eiwitten, koolhydraten, suikers en vetten te verwerken. Zodra je gaat slapen is het nog een paar uur hiermee bezig en pas rond een uur of 3/4 ‘s nachts is het klaar. Zo he he, nu heeft je lichaam tijd om de rest van je lichaam en je cellen te vernieuwen. Maar potverdorie, 3 uur later sta je alweer op en worden de eerste voedingsstoffen weer naar binnen gegooid (ja, die melk in je koffie telt ook mee!) en dan wordt het vernieuwen van cellen maar weer op pauze gezet want ja, die voedingsstoffen moeten verwerkt worden toch?

Begrijp je waar ik heen wil? Even terug naar die autofagie. Het proces van het afbreken en vernieuwen van cellen, start pas 6 uur(!) na de laatste opname van voedsel. Dus mijn vraag aan jou: wanneer heeft jouw lichaam tijd om zijn cellen te vernieuwen als je de hele dag eet?

Voordelen voor mijzelf

Dat uitgelegd hebbende, begrijp je waarschijnlijk dat wanneer je vast, je lichaam 16 uur heeft om volledig te herstellen in plaats van die 6 tot 8 uur dat je ligt te slapen. Het dubbele aan tijd, waardoor je cellen en al je organen in je lichaam zichzelf volledig schoon kunnen maken.

Ik durf 100% te zeggen dat ik enorm veel voordelen uit het vasten heb gehaald. Ik doe het namelijk zoals je las al 5 maanden en heb het niet zoals menig fit-blogger maar ‘1 weekje getest’. Heel goed hoor, dat ze het testen, maar uit de praktijk heb ik geleerd (en menig andere ‘vaster’) dat je pas na 3 a 4 maanden de eerste echte voordelen begint te merken en pas na 1 a 2 jaar de rest.

Dus, wat heb ik hier de eerste maanden van gemerkt? Ten eerste heb ik veel meer energie gekregen, ik kan kan langere dagen maken en heb minder slaap nodig. Ik merk daarnaast dat mijn eten veel beter verteerd wordt en ik na maand 4, weer langzaam begon af te vallen (note: ik ben niet op dieet verder, ik luister goed naar mijn lichaam en eet niet anders dan voorheen). Ik ben minder opgeblazen, heb minder last van hoofdpijn, ben ‘s ochtends scherper en meer gefocust, voel me fitter en sterker en herstel veel sneller na een gymsessie. Wanneer ik dan eindelijk mag eten, smaakt het eten 10 x beter en ben sneller verzadigd. Tevens heb ik minder last van hormoonschommelingen, hooray!

Niet zomaar starten met IF

Natuurlijk werkt elk lichaam anders en voelt niet iedereen zich fijn bij het vasten. Wat ik mijn coachingklanten dus altijd meegeef is dat ze moeten doen waar ze zich goed bij voelen. Echter is het dus niet erg om een keer je ontbijt over te slaan, het is zelfs goed voor je, mits je er wel op let dat je voldoende eet en niet ineens aan een zwaar calorieëntekort komt en je ervoor zorgt dat je wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat is dus wel een gevaar van het vasten, je moet onthouden dat je eigenlijk wat je normaal over een gehele dag zou eten, bij het vasten dus in 8 uurtjes moet proppen.

Al met al, na dit hele verhaal, wil ik jullie meegeven dat het voor mij een nieuwe lifestyle is en dat ik het waarschijnlijk de rest van mijn leven vol ga houden. Mijn vriend doet het ook al bijna 2 jaar en is fitter (en gespierder) dan ooit! Interessant om je er dus een keer in te verdiepen. Raadzaam om het ook niet zomaar ineens toe te passen zonder er alles over uit te zoeken. Ook is het slim om het de eerste maanden onder begeleiding te doen, als je niet zo heel veel verstand van voeding en/of voedingsstoffen hebt."

Beeldbron header: Marit Lemmens Photography

Meer van Jip Isabel

Blog 1: Zelfliefde, hoe doe je dat?
Blog 2: Waar wij vrouwen streven naar het perfecte plaatje