"Ik krijg heel vaak de vraag: ‘Is er iets wat ik voor je kan doen?’ In het begin wist ik hier niets op te zeggen maar inmiddels wel; ‘word bloeddonor!’

Win-win situatie

Inmiddels weet iedereen dat er bij kanker vrijwel altijd chemotherapie hoort. Wat mensen vaak niet weten is dat bloed voor veel patiënten ook van levensbelang is. Wisten jullie bijvoorbeeld dat ik vorig jaar 26 zakken donorbloed heb gehad?

instagramView full post on Instagram

En nu denken jullie vast; oke heftig, maar waarom vertel je dit hier bij Women’s Health? Nou het heeft volgens Finse wetenschappers ook nog voordelen voor je gezondheid om bloed te geven. Volgens de wetenschappers zou je minder kans hebben op kanker, minder snel een hartaanval krijgen en doordat je lichaam in de 48 uur erna bloed moet aanmaken verbrand je ook nog eens ongeveer 650 calorieën! Win-win situatie dus!

De feiten

- 9 jaar: zoveel jaar zou 1 vrouw er over doen om die 26 zakken bloed bij elkaar te doneren voor mij alleen al!
- 60.000: het aantal nieuwe donoren dat nodig is, eigenlijk is er standaard een tekort aan bloed dus nieuwe donoren zijn altijd welkom.
- 230.000: het aantal bloeddonoren in Nederland.
- 720.000: het aantal keer dat er per jaar in Nederland bloed en plasma wordt gegeven.
- 3: het aantal keer dat je als vrouw per jaar bloed mag geven.
- 25.000: het aantal levens dat gered wordt dankzij bloeddonoren!
- 300.000: het jaarlijks aantal patiënten in Nederland dat bloed nodig heeft, soms door ziekte en soms door een ongeval. Moet je je eens voorstellen dat deze 300.000 mensen geen bloed zouden kunnen krijgen omdat er geen donoren zouden zijn!

Schouderklopje

Ik heb het inmiddels zelf ervaren hoe ‘fijn’ het is om bloed te krijgen, hoe erg je ervan opknapt als je echt bloed nodig hebt. Mensen die bloed geven vind ik helden. Je bloed afstaan voor de gezondheid van iemand anders, daar scoor je punten mee!

Overtuigd

Toevallig was het op 14 juni Wereld Bloeddonordag. Ik heb er ook al even aandacht aan besteed, het voelt altijd een beetje als zeuren om er weer over te beginnen maar ik voel me als ontvanger van al dat gezonde bloed een beetje verantwoordelijk. Ik vroeg op mijn Instagram aan mijn volgers wie er bloed gaf en ik kreeg ruim 400 reacties van volgers die al bloed gaven, wauw!

Mijn vriend heeft zich uiteraard meteen aangemeld als bloeddonor toen ik ziek werd en ik ben dan ook samen met hem naar de bloedbank geweest. Ik heb dus ook vanaf de andere kant gezien hoe dit proces in zijn werk gaat.

Het proces

1. Na aanmelding ontvang je een oproepkaart thuis maar je mag uiteraard zelf bepalen welke dag jou het beste uitkomt.
2. Je vult bij aankomst een vragenlijst in.
3. Daarna volgt een kort gesprekje met een arts en word je HB (rode bloedcellen) gemeten.
4. Je krijgt daarna een stoel toegewezen.
5. Je wordt geprikt en ze hangen een lege zak aan.
6. Na 10 tot 15 minuten is de zak gevuld met bloed.
7. De naald wordt verwijderd en je krijgt een verbandje op je arm.
8. Je krijgt een lekkere roze koek (YES!).
9. Je karmapunten zijn weer binnen, op naar huis!

Bloed geven is leven

Ben jij 18 jaar of ouder en wil jij ook een held zijn? Meld je aan via www.ikgeefbloed.nl."

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?