Ik vraag ze vervolgens wat ze zo ongeveer eten en dan krijg ik vaak antwoorden zoals: yoghurt met noten, granola, fruit, dadels en ga zo nog maar even door. Dat zijn inderdaad producten met hoge voedingswaarden, maar óók met een hoop calorieën.

Welke rol spelen calorieën bij afvallen?

In de basis is het heel erg simpel:
- Wil je afvallen? Dan zorg je dat je een negatieve energiebalans (minder calorieën eten dan dat je verbrandt) hanteert.
- Wil je aankomen? Dan zorg je dat je een positieve energiebalans (meer calorieën eten dan dat je verbrandt) hanteert.

Alleen komen we in praktijk vaak terecht in een grijs gebied. Om maar even een voorbeeld te noemen: leg een bak Ben & Jerry’s ter vergelijking naast een bak Griekse yoghurt met allerlei soorten zaden en noten erin - je zal ervan schrikken, maar het aantal calorieën is zo goed als evenredig aan elkaar.

Wij mensen hebben producten gelabeld als ‘gezond’, maar jouw lichaam maakt geen onderscheid tussen deze producten (een bak ijs of yoghurt) wanneer het gaat om een energiebalans en calorieën. Je lichaam handelt op basis van onder andere koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, vitaminen, mineralen en spoorelementen. Producten die rijk zijn voedingsstoffen, zijn vaak natuurlijke en onbewerkte producten. Dit zijn bijvoorbeeld: groenten, fruit, noten en granen.

Macro's

Is het belangrijk om naar calorieën en macronutriënten te kijken? Ja, dat is zeker belangrijk, omdat je hiermee je resultaat en je progressie kan sturen. Moet je je hierop blindstaren? Nee, voedingsstoffen zijn namelijk ook erg belangrijk en alleen naar macronutriënten kijken kan ervoor zorgen dat je de micronutriënten (bijvoorbeeld vitamines en mineralen) uit het oog verliest. Daarnaast zijn andere factoren van belang zoals het verzadigingsgevoel dat je voedingspatroon biedt en het algehele gevoel dat je hebt bij je voedingspatroon. Stel jezelf regelmatig de volgende vragen: voel jij je er goed bij? Voel jij je energiek en fit? Wordt je sociale leven beperkt door je voedingspatroon?

Wat betekent dit nu allemaal?

Dit betekent praktisch gezien dat wanneer jij minder calorieën eet aan alleen maa ijsjes dan jij aan calorieën verbrandt op een dag, je gewicht kunt verliezen. Maar dus ook wanneer jij meer eet aan voedingrijke ‘gezonde’ producten dan dat jij aan calorieën verbrandt in gewicht kunt aankomen. De gedachten om alleen maar producten te eten die rijk zijn aan voedingsstoffen is goed, maar verlies je totale energiebalans niet uit het oog als je probeert af te vallen.

Advies

Ik wil zeker niet het advies geven om ijs te eten in plaats van een nutriëntrijke, maar calorierijke maaltijd. Beide passen in een gevarieerd voedingspatroon zo lang je er controle op uitoefent. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Deze vergelijking kan voor mensen die zich alleen focussen op ‘gezonde’ voeding wellicht de ogen openen dat calorieën een belangrijke rol spelen en dat ze dit in hun achterhoofd mogen houden. Echter kunnen mensen die zich blindstaren op macronutriënten ook eens kijken naar de micronutriënten en vezels die ze binnenkrijgen.

Dus…

Je kan nog zo veel producten eten die als ‘gezond’ worden gelabeld, maar wanneer jij teveel calorieën binnenkrijgt dan dat jij verbrandt kom je alsnog in gewicht aan!

>>‘Hoe ik aan mijn ronde billen kom? Nou, zo!’

>> Check doormeal.com

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?