“Body shaming, waarom zouden mensen een ander vertellen hoe ze eruit moeten zien”, vraagt online editor Mariëlle zich af. Ze kan zich niet herinneren dat ze hier ooit last van heeft gehad. Of toch stiekem wel?

Ik snap er niks van

Mijn moeder heeft zich vroeger nooit zorgen gemaakt of ik wel genoeg at. Ik vond altijd alles lekker. Maar ondanks dat ik dagelijks sportte (van judo tot ballet, van breakdance tot turnen, ik vond alles leuk) was ik als kind wel een beetje een dikkerdje. En natuurlijk kreeg ik dat weleens te horen. Kinderen zijn goudeerlijk. Maar nu? Nee, ik kan me niet herinneren dat iemand zich negatief heeft uitgesproken over mijn lichaam. Stel je voor, dat iemand mij uit het niets gaat vertellen hoe ik eruit moet zien! Maar blijkbaar gebeurt het wel.

Body shaming is ineens een ding. Naar mijn mening is dit een gemis aan de kant van de body shamers. Blijkbaar hebben zij zelf een probleem? Dat is de enige reden die ik kan bedenken om te body shamen. Ik snap er niks van als ik bijvoorbeeld hoor dat mijn beeldschone collega's wel met body shaming te maken hebben. Hè, waarom en vooral: waarover? Ik snap niet wat mensen op hen kunnen aanmerken. Omdat ze te veel zouden sporten of niet fit genoeg zouden zijn? Ik zie alleen maar blakende gezondheid en stuiterende energie. Een en al happy vibes.

Of doe ik er zelf aan mee?

Ook ik houd van sporten. De ene week elke dag, de andere week maar twee keer. Ik houd van eten en ik houd van mijn leven. Ik ben blij dat niemand de behoefte voelt om mij te vertellen hoe ik moet leven en blijkbaar is dat uniek. Terwijl ik heus geen miss perfect ben. Ik ben blij met mijn lijf, mijn kleine borsten, stevige bovenbenen en ronde, maar ook brede billen (en mijn onderkin op elke onverwachte foto). Maar toch betrap ik mezelf soms op body shamen. En dan: mezelf body shamen. Want ik ben bést weleens onzeker. Maar die hele body shaming in mijn leven speelt zich vooral af in m'n eigen hoofd. Heel af en toe. Dan spreek ik mezelf aan over hoe mijn achterwerk eruit zou moeten zien. Maar aan de andere kant weet ik dondersgoed dat dat achterwerk en die stevige benen mij bijvoorbeeld door een Mud Race van 12 km hebben gesleept zonder dat ik hiervoor had getraind. Oké, mijn lichte knieblessure deed zich wel weer de kop op, maar daar was ik zo weer overheen. Als dat de enige body shaming in mijn leven is dan overleef ik het wel. Want dat is maar heel af en toe, wordt met de jaren minder en het duurt altijd maar even, want ik word me er altijd alweer heel snel bewust van dat ik eigenlijk hartstikke blij ben dat ik mezelf ben.

Die bilpartij komt niet uit de lucht vallen

Ik kies liever voor voedzaam en dat is niet altijd de meest skinny keuze. Want mijn weerstand is van nature extreem laag en ik moet het toch ergens vandaan halen. En laat ik niet de heilige Maria uithangen, want ik heb een voorliefde voor chips en wijn. En je kunt me wakker maken voor cocktails en nacho's. Ik ben me er ineens heel bewust van dat ik niet ongevraagd geconfronteerd word met dat waarbij ik me goed voel. Bless me! Maar bless ook al die anderen die niet om meningen vragen. Laten we stoppen met hokjesdenken. Welke toegevoegde waarde heeft het om iemand te laten weten dat zijn of haar lichaam niet in iemands hokjesbrein past? Bij Women’s Health willen we body shaming als de wiedeweerga stoppen en daarvoor gebruiken we #inshapemyshape op onze social kanalen.

Over #inshapemyshape

Met Women’s Health willen we een einde maken aan body shaming en dit onderwerp deze zomer op de agenda zetten. Fit zijn heeft niet één bepaalde maat. We willen jullie uitdagen om fit zijn niet meer te associëren met een type lichaam, een kledingmaat of jouw BMI - fit ziet er echt bij iedereen anders uit. Om dit voorgoed uit onze hoofd te prenten starten we de campagne #inshapemyshape, geen negatieve gedachten meer, jezelf niet meer naar beneden halen maar vooral trots zijn op jouw eigen lichaam en wat je lichaam allemaal kan. Doe je met ons mee? Plaats een foto van jezelf met jouw verhaal op Instagram of Facebook, tag Women’s Health en gebruik de #inshapemyshape. Gedurende de komende weken zullen we bijzondere verhalen van jullie delen op onze kanalen!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?