Omdat ons leven vaak drukker is dan de Kalverstraat op een gemiddelde zaterdagmiddag, doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat we genoeg tijd hebben om onze favoriete yogalessen er nog 'even' tussendoor te knallen. Maar helaas laat niet elke les je achter met dat heerlijke gevoel dat je de wereld aankunt. Dus wat maakt de ene les zo geweldig en wat maakt het dat je je door de andere les heen moet worstelen? Waarschijnlijk gaat het niet echt om de leraar of de studio, maar ligt het aan jezelf. Met deze tips haal je alles uit je yogales.

Alles uit je yogales halen doe je zo

1. Drink niet te veel

Sommige yogalessen kunnen best pittig zijn, waardoor je misschien de neiging krijgt om veel te drinken. 'Dit is niet altijd een goed idee', zegt Melanie van Happy with Yoga. 'Met yoga probeer je een innerlijk vuurtje (agni) aan te wakkeren. Dit vuurtje helpt je om je lichaam te reinigen en energie te laten stromen. Wat gebeurt er met vuur als er water bij komt? Juist ja, dan doof je het vuurtje.' Niet te veel water drinken tijdens je practice dus. 'Als je per se moet drinken, neem dan kleine slokjes', adviseert ze. Na die tijd mag je natuurlijk wel weer lekker hydrateren.

2. Kom zonder verwachtingen

Verwacht niet dat één yogalesje in de week al je problemen oplost, dus laat al je verwachtingen los. Door elke les met een open blik te beginnen, kun je het moment veel beter ervaren en hoef je uiteindelijk ook niet teleurgesteld te zijn omdat het niet ging zoals je had gehoopt. 'Als je van te voren al verwachtingen hebt, sluit je jezelf af voor bepaalde ervaringen. Je gaat als het ware proberen om de yoga zo te laten zijn zoals jij dat wilt. En als dat niet zo is, valt het altijd tegen', zegt Melanie. Probeer dus zonder verwachtingen de yogales binnen te stappen. 'Het zal lastig zijn, maar je zult merken dat je zo veel meer uit de les kunt halen.'

3. Gebruik hulpmiddelen

Veel (fysiek) ervaren yogi's gebruiken geen hulpmiddelen. Daardoor denk je misschien dat je ze niet nodig hebt als je het goed doet, maar zelfs de meest ervaren yogi’s kunnen een hulpmiddel gebruiken. Melanie: 'Ieder lichaam is anders en heeft te maken met andere verhoudingen, flexibiliteit en uitlijning van het skelet. Er is dus geen perfect plaatje van een houding. Iedereen heeft andere mogelijkheden en als je dingen probeert te forceren loop je kans op blessures en gaan veel van de effecten van de houding verloren.' Gebruik dus zeker hulpmiddelen als het nodig is.

Deze zes yoga bolsters tillen jouw practice naar een hoger niveau! >>

4. Bedenk een intentie

Misschien vraagt je yogaleraar je weleens om een intentie voor de yogales te bedenken. Dat is een mooie manier om de les te beginnen en helpt je door de zwaardere gedeeltes van de les heen. Als je bezweet en afgepeigerd aan je zesde ronde van de Zonnegroet begint, kun je weer even denken aan je intentie. Dat kan bijvoorbeeld zijn: leren luisteren naar je lichaam, ontspannen, of juist: you can do this!

5. Zie het niet als een wedstrijd

Herken je dat, dat je bij een ingewikkelde pose stiekem naar je buurvrouw kijkt of zij het beter kan dan jij? En dat je je lijf vervolgens in een knoop wringt zonder ook maar iets van weldaad te ervaren? Vraag jij je dan ook weleens af waar dat in hémelsnaam goed voor kan zijn? Nergens voor, luidt het antwoord. 'Yoga is niet iets waarbij je moet presteren. Het draait ook niet om hoe goed je eruitziet, maar het draait er vooral om dat je even de tijd neemt om te werken aan jezelf', zegt Melanie. Dus als jij je grenzen negeert omdat je knappe buurmeisje het wel kan, krijg je binnen de kortste keren een yoga-burnout.

6. Sla meditatie niet over

Op sociale media zie je soms de meest bizarre yogahoudingen voorbij komen. Heel leuk om te oefenen natuurlijk, maar het schetst een beeld van yoga wat voornamelijk om het fit worden draait. Melanie: 'Hoewel een gezond en sterk lichaam heel belangrijk is, zijn we veel meer dan alleen ons lichaam. Yogi's weten dat al lang. En daarom is het belangrijk om ook aandacht te geven aan onze mind en spirit. Dit kan met meditatie.' Niet skippen dus!

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?