Naast het welbekende HIIT-principe is er ook FITT. Maar wat houdt deze manier van trainen precies in? Het antwoord op deze vraag en nog vijf andere lees je hieronder.

1. Wat is FITT?

Het FITT-principe staat voor 'Frequency Intensity Type en Time'. Hierbij is de 'Frequency' hoe vaak je traint, de 'Intensity' hoe intensief je workouts zijn, 'Type' wat voor soort oefeningen je gaat doen en de 'Time' hoe lang je workout duurt. Klinkt logisch, toch? Omdat FITT afgestemd kan worden op jouw individuele doelen, sluit het programma goed aan op jouw ervaring en skills.

2. Hoe begin je met FITT?

Eerst moet je jezelf afvragen wat je fitnessniveau op dit moment is: beginner, middelmatig of gevorderd. Vervolgens moet je een doel stellen voor de komende 6, 9 of 12 maanden. Wil je je spierkracht opbouwen of wil je afvallen? Als laatste moet je realistisch inschatten hoe vaak per week je kunt trainen – elke dag naar de sportschool gaan is een goed doel, maar het moet wel haalbaar zijn.

3. Hoe vaak moet ik trainen?

Hier is niet echt een vast antwoord op te geven. Je spieren hebben na elke training tijd nodig om te herstellen, en het is compleet afhankelijk per persoon hoe lang dat duurt. Ook heeft het te maken met het soort workout dat je doet en het doel dat je wilt behalen.

Ga je cardio doen om fitter te worden? Dan heb je minstens drie sessies per week nodig. Wil je krachttraining gaan doen? Denk dan aan twee tot drie keer per week, maar nooit twee dagen achter elkaar. Als je wilt afvallen zul je een combinatie van twee tot drie weerstandstrainingen en een of twee cardiosessies per week moeten doen,

4. Wat is de juiste intensiteit?

Deze factor is het lastigst om te controleren, want je inzet tijdens een workout is lastig te meten. Je kunt daarom het beste kijken naar je hartslag in vergelijking met je persoonlijke maximale hartslag. Ook hier hangt hoe veel je je wil inzetten af van het resultaat dat je wilt boeken.

Lage intensiteitstraining is gekoppeld aan gewichtsverlies – denk hierbij aan joggen of stevig wandelen. Hoge intensiteit is goed voor het opbouwen van je zuurstofopnamevermogen, wat je kunt trainen door intervaltraining op de loopband. Het belangrijkste is de balans vinden tussen hard genoeg trainen om verandering teweeg te brengen, maar niet zo hard te trainen dat je er niet genoeg van kunt herstellen.

5. Welk type workout moet ik doen?

Elke factor binnen FITT hangt af van het soort workout en het doel dat je voor ogen hebt. Eigenlijk zijn er maar twee type workouts, namelijk krachttraining of cardio. Als je sterker wil worden en je body wil shapen, kun je beter krachttraining gaan doen. Voor het verbeteren van je uithoudingsvermogen wordt cardio de komende tijd je grootste vriend.

6. Hoe lang moet ik sporten?

Opnieuw hangt het allemaal af van wat je aankan en wat je doelen zijn. Als je fitter wilt worden door middel van cardiosessies moet je denken aan ongeveer dertig minuten per training. Om het wat uitdagender te maken kun je ook voor intervaltraining kiezen, waarbij de sessies uiteen kunnen lopen van twintig minuten tot twee uur. Kies je voor krachttraining? Dan zul je eerder in sets en herhalingen moeten denken dan in tijdschema’s. Het belangrijkste bij deze sessies is dat je langzaam de moeilijkheidsgraad voor jezelf wat opkrikt voor het beste resultaat.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?