Als beginnende wielrenner is het handig om de kneepjes van het vak te leren, toch? Die kneepjes kent oud-wielrenster en columniste Marijn de Vries maar al te goed. Zij geeft elf tips voor iedereen die gaat beginnen met wielrennen. Want er komt meer bij kijken dan opstappen en gaan.

Om te beginnen…


1. Goed afstellen

De hoogte van je zadel kun je bepalen door de lengte van je binnenbeen. 'Maar het gaat niet alleen om de hoogte van je zadel. Een goede fietsendealer kan checken of de fiets die je hebt uitgekozen wel geschikt voor je is. Of de fiets goed afgesteld is op je lichaam kun je bijvoorbeeld zien aan hoe ver je van het stuur af zit en hoe groot het stuur is', legt Marijn uit.

2. Voorkom zadelpijn

Om zadelpijn te voorkomen, is het heel verstandig om een wielrenbroek aan te schaffen. 'Ook belangrijk is een goed zadel', zegt ze. 'Op veel fietsen zit standaard een mannenzadel maar voor vrouwen is het verstandiger om met een vrouwenzadel te fietsen, die zijn iets breder. Met een goed zadel en een goed broekje kan het niet misgaan.'

3. Het verschil

Wat zijn de voornaamste verschillen tussen een wielrenfiets en een stadsfiets? Volgens Marijn is het grootste verschil het gewicht. 'Een goede racefiets weegt nog geen tien kilo. Daarnaast zijn de banden dunner, daar ga je harder door en met een wielrenfiets zit je in een sportieve aerodynamische houding.'

4. De houding

Niemand verwacht van je dat je tijdens je eerste wielrentocht gelijk in de goede houding zit, maar je kunt het zeker trainen. 'Wedstrijdwielrenners zijn vaak flexibel in de rug en hebben een atletisch lichaam. Door veel te stretchen en rompstabiliteitstraining te doen krijg je een sportieve zithouding en minder last van zadelpijn. Door te planken train je ook je onderbuikspieren waardoor je meer kracht krijgt bij de liezen en daardoor kun je krachtiger trappen.'

Eenmaal op de fiets…

5. Vermijd drukke plekken

Stap je voor het eerst op de fiets? Dan is het handig om te beginnen op een rustige route. 'Kies een rustig moment uit. Als je zondag om 11 uur gaat fietsen heb je een grote kans dat er veel andere fietsers op de weg zijn. Je kunt dus beter een doordeweekse ochtend of avond kiezen, dan is het minder druk'.

6. Klikpedalen

Als je begint met wielrennen kom je er niet onderuit: je zult moeten leren fietsen met klikpedalen. Volgens de oud-wielrenster zijn klikpedalen juist fijn en is het beter om zo snel mogelijk te leren hoe je hiermee omgaat. 'Ik zou zeggen: stap meteen op een fiets met klikpedalen zodat je het snel onder de knie krijgt'.

Marijn raadt aan om eerst het in- en uitklikken te oefenen op een grote parkeerplaats of rustige weg. Ze zegt ook dat het verstandig is om alvast uit je klikpedaal te stappen voordat je bij een stoplicht komt. 'Het kan altijd gebeuren dat je een keertje omvalt, daarvoor maakt het niet uit of je meteen met klikpedalen gaat fietsen of pas later'.

7. Handen

Waar houd je je handen tijdens het fietsen, want er zijn meerdere opties? 'Meestal is dat bovenop het stuur. In afdalingen is het beter om onderin de beugel te fietsen maar veel mensen vinden dat in het begin eng. Dus doe waarbij jij je het veiligst voelt, zou ik zeggen.'

8. Remmen

Als het tijd is om te remmen, kun je dat het best met zowel je voor- als achterrem doen. 'Begin op tijd met remmen en vergeet niet op beide remmen evenveel kracht te zetten'. Op een salto zit niemand te wachten.

9. Schakelen

Net als bij autorijden, gaat ook het schakelen op een wielrenfiets uiteindelijk automatisch. 'In het begin zul je er heel erg over nadenken, maar hoe vaker je het doet hoe beter het gaat'.

10. Touren

Heb je de smaak goed te pakken en ben je van plan mee te doen aan een toertocht? Dat kan! Als je er zeker van bent dat je op tijd kunt remmen en afstappen als er iets gebeurt, legt de oud-profwielrenner uit.

11. Geniet

Als je op de wielrenfiets stapt kun je bijna niet anders dan genieten, dat doet Marijn zelf ook: 'Ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Ik houd van de snelheid van fietsen en kan ervan genieten hoe mooi de natuur is. Als ik een paar uur in het weekend fiets voelt het alsof ik even op vakantie ben geweest. Wat ook leuk is, is om na een tocht lekker op een terrasje in de zon te eindigen.'

Op zoek naar een leuke wielrenfiets? Klik hier!

Wil je meer weten over deze oud-wielrenner en het beginnen met wielrennen? Check dan hier het boek Vrouw & fiets van Nynke de Jong en Marijn de Vries.


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?