Dit artikel volgt de meest recente maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid en het RIVM. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Om je heen heb je misschien al mensen die met symptomen van het coronavirus thuiszitten en misschien zit je zelf ook wel te niezen en snotteren. Is jouw weerstand wel goed genoeg om op te boksen tegen virussen? Hierbij een aantal tips om je weerstand op een natuurlijke manier een zetje te geven.

1. Ontspan

Probeer zo veel mogelijk te relaxen wanneer dat kan. Stress kan er namelijk voor zorgen dat het vermogen van je immuunsysteem om goed op indringers te reageren verslechtert. In een stresssituatie geeft je lichaam daar namelijk prioriteit aan, in plaats van andere belangrijke processen in je lichaam. Probeer eens wat ademhalingsoefeningen of een yogasessie om stress te verminderen en te ontspannen.

2. Eet voldoende antioxidanten

Om onze lichaamscellen in balans en gezond te houden, is het van belang om de juiste voeding te eten. Onderzoek wijst uit dat antioxidanten in je voedsel helpen je lichaam te vechten tegen ziektes. In plantaardige voeding zoals watermeloen, cranberry’s, hazelnoten en specerijen als kruidnagel, knoflook en kurkuma zitten veel antioxidanten. Het voorziet ons lichaam van bouwstoffen die ons weer beschermen tegen bacteriën en virussen.

Denk vooral ook aan vitamine C. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand, aldus het Voedingscentrum.

3. Houd je spijsverteringsstelsel gezond

Een ontzettend belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem is de spijsvertering. Je microbioom, de darmbacteriën, trainen als het ware je afweersysteem.

Volgens de Maag Lever Darm Stiching leren darmbacteriën ons afweersysteem om goede bacteriën met rust te laten en slechte bacteriën aan te vallen. Zo blijft je immuunsysteem dus goed werken. Je snapt: het is heel belangrijk om ook nu goed voor je spijsvertering te zorgen.

Jouw eetpatroon beïnvloedt hoeveel en welke bacteriën er in je darm leven. De beste voedingskeuzes voor jouw darmen?

  • Ga voor groenten en fruit. Ondanks de run op houdbare producten, is het belangrijk om juist vers te bijven eten.
  • Kies vezelrijke producten. Je darmbacteriën zijn dol op vezels. Kies daarom voor volkoren producten. Volkorenbrood, maar ook volkoren pasta en zilvervlies rijst.
  • Drink genoeg water. Water helpt je spijsverteringsstelsel, het helpt je lichaam de voedingsstoffen in de darmen op te nemen en helpt voedings- en afvalstoffen in het lichaam te transporteren.

4. Beweeg

Door regelmatig te bewegen verbeteren tal van lichaamsfuncties. Dit kan nét uitmaken of je ziek wordt of niet. Je longen ventileren bijvoorbeeld beter als je regelmatig sport. Volgens Jaap van Dissel, hoogleraar interne geneeskunde aan de Universiteit van Leiden, verhoog je de algemene reserves door te sporten en ga je beter om met kleine infecties.

En daarvoor hoef je je niet eens helemaal in het zweet te werken, het iets verhogen van je hartslag voor 20 minuten driemaal per week, wordt geassocieerd met een verhoogde immuunfunctie.

Onderzoekers weten niet precies hoe lichaamsbeweging het immuunsysteem helpt versterken, maar studies tonen aan dat mensen die sporten, beter functionerende witte bloedcellen hebben (die infecties helpen bestrijden) dan mensen die niet sporten.

Sporten wordt ook geassocieerd met de afgifte van endorfines. Dit zijn natuurlijke hormonen die de hersenen op een positieve manier beïnvloeden. Ze verlichten de pijn en bevorderen een gevoel van ontspanning. Het helpt dus te ontstressen en beter te slapen.

Let op: heb je symptomen van het coronavirus? Ga dan niet naar buiten.

5. Houd jezelf schoon

Persoonlijke hygiëne kan je ook helpen om je weerstand te verhogen. Als je schoon bent kom je minder snel in aanraking met ziekteverwekkers. Je kunt het beste regelmatig je handen wassen met desinfecterende zeep en neem geregeld een douche of een lekker warm bad.

6. Zorg voor een goede nachtrust

Als je niet genoeg slaapt, kan dit ertoe leiden dat je weerstand verslechtert en dat je ziek wordt. Als je slaapt maak je namelijk het hormoon cytokine aan, dat je wapent tegen infecties en ziektes. De biologische klok regelt dus niet alleen wanneer we slapen en wakker zijn, maar beïnvloedt ook onze vatbaarheid voor bacteriën en ziektes. Rust dus voldoende uit voor een sterkere weerstand. Kun je niet slapen? Deze dingen doen slaapexperts als ze niet kunnen slapen.

sport
Springtouw

SHOP

Nike
sportlegging
Dames sportlegging
bol.com
sporttop
Under Armour Tank Sporttop
bol.com
sport
Weerstandsband
Bol.com

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?