Heb je weleens last van een piep in je oren na een feestje? Niet iets om van te schrikken toch? Think again. Die piep of suis gaat bij 1 op de 10 (!) jongeren onder de 25 namelijk niet meer weg. Ze krijgen te maken met tinnitus; blijvende gehoorschade. Kun jij je voorstellen hoe het is om continu gepiep, gebrom of gesuis te horen?

Zorgverzering Anderzorg heeft onafhankelijk onderzoek gedaan naar dit onderwerp onder ruim 1000 millennials. Bizar is dat uit de resultaten blijkt dat veel jongeren bang zijn voor gehoorschade, maar er in werkelijkheid weinig aan doen. Zo vergeet 70% om oordopjes mee te nemen naar feestjes.

Hoe ontstaat Tinnitus?

Vaak ontstaat tinnitus door gehoorbeschadiging. Normaal gesproken geeft het deel van het oor dat ‘slakkenhuis’ heet geluiden die je oor opvangt door aan je hersenen. Maar met een gehoorbeschadiging aan het middenoor of slakkenhuis komt het geluid minder goed bij de hersenen aan. Dr. Liane Tan, KNO-arts van ziekenhuis Tergooi en gespecialiseerd in tinnitus, legt uit: ‘We denken dat tinnitus wordt veroorzaakt door spontane hersenactiviteit. Normaal gesproken worden hersenen geprikkeld als ze geluid horen. Bij mensen die last hebben van tinnitus kan de hersenactiviteit ook toegenomen zijn als er geen geluid van buitenaf is. Bij gehoorverlies moeten je hersenen zich extra inspannen en dit veroorzaakt het ervaren van tinnitus. Je kunt het vergelijken met een bril dragen. Als je geen bril draagt, krijg je aan het eind van de dag hoofdpijn omdat je hersenen zich extra moeten inspannen om scherp te kunnen zien’, vertelt de KNO-arts. Tinnitus kan iemand flink belemmeren in het dagelijks leven en wordt door iedereen anders ervaren. In sommige gevallen worden sociale situaties vermeden, omdat bij thuiskomst, in stilte, het suizen erger wordt. De onwenselijke geluiden door tinnitus kunnen ook zorgen voor depressieve en angstige gevoelens.

Leven met Tinnitus

De 31-jarige Ellen Voncken heeft sinds een paar jaar last van tinnitus. Zij hoort een hoog piepgeluid en gezoem. ‘Als ik buiten ben heb ik er minder last van, maar verder is het er vrijwel altijd.’ Moeheid, stress of te veel prikkels verergert de tinnitus. Het begon bij Ellen met een zacht suizen. ‘Vooral voor ik naar bed ging en op momenten dat het stil was viel het gezoem op. In het begin vond ik het geluid irritant, maar later wende ik eraan. Na een tijd kwam er nóg een geluid bij dat zo hard was dat ik mijn best moest doen om er niet van in paniek te raken. Dat heeft mij mentaal behoorlijk onderuit geslagen.’ Door middel van therapie heeft Ellen beter leren omgaan met de tinnitus, maar het blijft een mentale strijd. ‘Ik ben nog steeds elke dag bezig met het zoeken naar een nieuwe balans. Ook op mijn werk. Al meer dan een jaar ben ik bezig met reïntegreren. Ik moet het leren accepteren en ermee omgaan. Mijn dagen deel ik heel bewust zo in dat ik uitkom met mijn energie. Vroeg naar bed, niet te veel doen op een dag, genoeg rust nemen en een balans vinden in de drukte.’ Wel probeert Ellen positief te blijven. Erover praten vindt ze belangrijk.

Kun je er iets tegen doen?

Tinnitus gaat vaak gepaard met gehoorverlies, maar kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld genetische aanleg, een ziekte, medicijngebruik of lawaaischade. ‘Je kunt ook last krijgen van tinnitus doordat je te veel op je bordje hebt. Als mensen eenmaal begrijpen wat ze hebben, wordt het vaak al gemakkelijker om ermee om te gaan. Door niet meer na te denken over het geluid valt het minder op’, vertelt Tan. Bepaalde vormen van gehoorverlies kun je behandelen met een gehoorapparaat of operatie. De hersenen hoeven zich zo minder in te spannen om te horen, waardoor ook de tinnitus vermindert. Maar er is geen medicijn dat tinnitus verhelpt. Wel kan gesprekstherapie ervoor zorgen dat de negatieve associatie met tinnitus verdwijnt, waardoor je kunt leren het geluid te accepteren.

Gezien tinnitus vaak ontstaat door gehoorbeschadiging, is het goed om te weten hoe je dit kunt voorkomen. ‘Dat doe je door op festivals en andere plekken met harde muziek speciale oordoppen met filter te dragen. Zo kun je de muziek nog steeds hetzelfde beleven, maar wordt het net iets meer gedempt, wat gehoorbeschadiging voorkomt’, geeft de KNO-arts als tip.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?