We worden allemaal geboren worden met een blinde darm, ook wel appendix genoemd. Het orgaan wordt al gauw in verband gebracht met vervelende tripjes naar de eerste hulp, omdat het in het geval van een ontsteking direct verwijderd moet worden. Hier zijn negen feiten die je nog niet wist over dit mysterieuze stukje darm.

Het heeft tóch een functie

Voorheen werd gedacht dat dit orgaan geen functie had. Maar onderzoekers denken dat de appendix tóch een rol speelt in je gezondheid. Recent onderzoek beweert dat het orgaan positieve bacteriën terug je lichaam in stuurt. Zo zorgt het er dus voor dat deze good guys niet je lichaam via je ontlasting verlaten. Je blinde darm wordt dus gezien als een opslagplaats voor de goede bacteriën die je lichaam ondersteunen als dat nodig is. Mocht je blinde darm al verwijderd zijn, maak je dan geen zorgen. Je lichaam kan zich prima redden zonder.

Vezels, fruit en groente

Het is van belang dat je je darmflora gezond houdt. Je kan hier verschillende dingen voor doen: zoals het eten van voldoende fruit, groentes en een vezelrijke producten.

Poepprobleem

Je blinde darm is als een kleine buis, het ziet eruit als een uitgerekte lege ballon. Wanneer een uiteinde verstopt raakt door je ontlasting, kan het voor problemen zorgen. Zorg er dus voor dat je vezelrijk eet, zodat je geregeld voor een number two naar de wc moet. Op deze manier kan er geen file ontstaan.

Pijn rond je navel = foute boel

Het herkennen van een blindedarmontsteking is nog knap lastig, let daarom op deze symptomen. Het eerste teken is vaak pijn rondom je navel. De pijn zal zich daarna verplaatsen naar de rechter kant van je buik. Zelfs nadat het is verplaatst, is het lastig om te bepalen of het nou je blinde darm is, of toch je cyclus. Hoef je niet ongesteld te worden of ben je niet aan het menstrueren, maar ervaar je toch deze pijn? Raadpleeg dan je arts.

Vrouwen minder last

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen minder snel last krijgen van hun blindedarm dan het andere geslacht. Waarom dit zo is, is nog onduidelijk. Mogelijk komt het omdat het vrouwelijk lichaam meer vezels opneemt.

#1 EHBO fan

Een ontstoken appendix is de meest voorkomende buikklacht waarmee mensen zich naar de Eerste Hulp haasten. Ook al blijft een blindedarm de ‘populairste’ gezondheidsklacht op de dokterspost, het aantal gevallen neemt wel af. Dokters denken dat dat komt, omdat patiënten meer vezels verwerken in hun dieet. Thanks, boerenkool!

In een poep en een scheet

Het verwijderen van je appendix is maar een kleine ingreep. Je houdt er vaak niet eens een litteken aan over! Als het allemaal volgens plan loopt, duurt de operatie maar acht (!) minuten. Mocht het zo zijn dat je blindedarm scheurt, dan wordt het iets gecompliceerder. Als dit gebeurt gaat het orgaan vieze sappen lekken. In dat geval zullen de doktoren moeten voorkomen dat de viezigheid niet in contact komt met andere organen.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?