Eerst even dit: wat is een blauwe plek precies? Na een pijnlijk stoot aan de deurklink (herkenbaar?) raken de bloedvaatjes in de huid beschadigd. Deze beschadiging kan ervoor zorgen dat er bloed uit de bloedvaatjes lekt. De blauwe kleur die je vervolgens ziet zijn dus inwendige bloedingen. Ben jij iemand die vaak blauwe plekken heeft? Waarschijnlijk heeft het met onderstaande factoren te maken.

1. Je slikt bepaalde medicijnen

Bloedverdunners zoals aspirine kunnen het stollingsproces in het bloed remmen. Antistollingsmiddelen remmen de werking van vitamine K dat belangrijk is voor het stollingsproces. Hoe sneller het bloed stolt, hoe minder lang je met een blauwe plek rondloopt. Mocht je heel graag de pijn willen verdoven, kun je dus beter voor Ibuprofen kiezen omdat dat het stollingsproces niet belemmert.

2. Je hebt een dunne huid

Als jouw huid – bijvoorbeeld door veroudering – minder collageen bevat, is het meer vatbaar voor letsel stelt gezondheidspecialiste Holly Phillips. Andere reden dat ouderen vaak langer met blauwe plekken rondlopen is omdat de bloedvaten zwakker zijn.

3. Je hebt beschadiging opgelopen door de zon

Volgens verzorgingsarts Marc Leavy verliest de huid, dat beschadigd is door UV-straling, zijn soepelheid waardoor de kans op hematomen (blauwe plekken) groter is.

4. Je traint met gewichten

Ook al voel je er op dat moment niets van; het trainen met gewichten kan kleine scheurtjes in de spieren veroorzaken die eruit kunnen zien als kleine blauwe plekken. Aldus, Marc Leavy.

5. Het zit in de familie

Bedankt, mam en pap. Volgens Holly Phillips is het genetisch bepaald of je snel blauwe plekken krijgt. Bovendien krijgen vrouwen sneller blauwe plekken dan mannen. Vrouwen zouden namelijk een dunnere huid hebben waardoor blauwe plekken sneller opvallen.

6. Je hebt een lichte huid

Dit betekent niet dat je sneller blauwe plekken krijgt, maar wel dat ze sneller en duidelijker zichtbaar zijn.

7. Je hebt een ziekte

Het is heel zeldzaam, maar het kan: bij sommige ziektes krijg je sneller blauwe plekken. Als je snel blauwe plekken krijgt zou dit volgens Marc Leavy kunnen duiden op een stollingsstoornis of zelfs leukemie.

Extra weetje: Waarom verandert een blauwe plek van kleur?

Een blauwe plek wordt na enkele dagen groen, bruin en geelachtig. Dit komt omdat hemoglobine (een eiwit dat bloed zijn rode kleur geeft en zorgt voor het transport van zuurstof) wordt afgebroken en wordt omgezet in gele pigmenten. Hoe meer van dit eiwit is omgezet, hoe sneller de plek verdwijnt.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?