Naar schatting heeft een op de vijf Nederlanders regelmatig last van darmklachten. Denk in de richting van diarree, verstopping, krampen, een opgeblazen gevoel. Stuk voor stuk darmklachten die je kunt oplossen.

Je poept verkeerd

Er is een reden dat Chinezen liever in hurkzit op een Europees toilet gaan staan. Met hun voeten op de bril. Je kent misschien de bordjes die deze houding verbieden. Ook de Fransen en Italianen behoren tot de groep die liever op de hurken een (grote) boodschap doet. De meeste Nederlanders moeten er niet aan denken en vermijden het bij voorkeur. Wij zitten liever rechtop, want dat zit zo comfortabel. Toch maak je het er in die houding voor je darmen niet gemakkelijker op en heeft die hurkhoudinghouding zo z’n voordelen voor je darmen. De hurkzit is de meest natuurlijke houding om te poepen, want je darmen kunnen op die manier het best worden geleegd, zolang je knieën hoger zitten dan je navel. Dat heeft alles te maken met de musculus puborectalis, een soort spierband rond je darmen, die zich dan pas volledig kan ontspannen.

Wat is de beste poephouding voor je darmen?

Buig je bovenlichaam iets naar voren en zet een klein krukje onder je voeten als je op het toilet zit.

Je darmen zijn vaak verstopt

Je darmen hebben er geen zin in, en een minimaal target van drie keer in de week haal je niet. En als het moment van lossen daar is, dan is het een hele bevalling. Je moet lang op het toilet zitten en je poep is hard en keutelig. Het is duidelijk: je hebt last van een verstopping in je darmen. Je spijsvertering is traag, de voedselresten blijven te lang in je darmen zitten en dikken in. Kom maar door met die vezels! Onder andere fruit, groenten, noten, zaden, peulvruchten en volkorenproducten helpen je aan de vezels die jij nodig hebt om lekker te kunnen poepen. Drink daarnaast minimaal twee liter water per dag en zorg dat je aan je beweging komt. Vooral bij cardio ‘schud’ je je darmen wakker, waardoor beweging van de voedselmassa wordt gestimuleerd. En laxeermiddelen? Die kun je beter laten staan, want daar worden je darmen vooral heel lui van.

Je darmen houden niet van stress

Onze darmen worden ook weleens ons tweede stel hersenen genoemd. Dat tweede stel hersenen is een groep van zenuwen in je darmen die met de officiële benaming ‘enterische zenuwstelsel’ wordt aangeduid. Signalen van je darmen gaan rechtstreeks naar je hersenen, waarmee het invloed heeft op ons humeur. Maar signalen van je hersenen gaan ook rechtstreeks naar je darmen, wat zich kan uiten in darmproblemen zoals diarree en buikpijn. Diarree en buikpijn kunnen dus een signaal zijn dat je te veel stress ervaart.

Kun jij je darmklachten niet helemaal plaatsen? Ga dan eens na of je stress ervaart. Je voelt ‘m al aankomen: om die problemen op te lossen is het belangrijk om te ontspannen. Dit kun je doen met ontspanningsoefeningen als yoga, meditatie of andere manieren van mindfulness en kijk eens hoe je darmen hierop reageren.

Bron: Karine Hoenderdos

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?