Een slaaphouding bepaalt niet alleen of je ‘s ochtends met het juiste been uit bed stapt, maar het speelt ook een rol in het krijgen van maagzuur, snurken en rimpels. Dit zijn de voor- en nadelen van de drie meest voorkomende lichaamshoudingen tijdens de nachtrust.

Rugslapers

Voordelen:

Deze nachtelijke pose is als een cadeautje voor je ruggengraat en nek, omdat je rug in deze houding recht ligt en niet in allerlei kronkels wordt gedwongen. Je matras ondersteunt je rug hierbij ook maximaal. In een perfecte (voor sommige oncomfortabele) wereld zou iedereen zonder kussen op zijn rug slapen. Het slapen zonder kussen zorgt er in deze slaaphouding voor dat de nek in de meest neutrale houding ligt. Ben je toch fan van een stapel kussens onder je hoofd? Dan moet je oppassen: dit kan het ademhalen moeilijker maken.

Wil je het krijgen van rimpels zo lang mogelijk uitstellen? Sluit je dan aan bij het team van de rugslapers. Deze Doornroosjes liggen niet met hun gezicht verstopt in hun matras of kussen, wat zorgt voor minder vouwen in het gezicht.

Nadelen:

De kans dat deze slapers zorgen voor geluidsoverlast is groter dan bij andere slaapposes. Wanneer je op je rug slaapt zorgt de zwaartekracht ervoor dat de tong zich terugtrekt. De tong kan daardoor gedeeltelijk de luchtpijp afsluiten, wat voor dat onprettige snurkgeluid zorgt wat veel mensen wakker houdt. Maar niet alleen snurken is een veelvoorkomend probleem bij deze houding, ook slaap apneu wordt eraan gelinkt. Hierbij stokt de ademhaling regelmatig tijdens het slapen. Als je hier last van hebt, raden dokters je aan om op je zij te slapen.

Een goed ondersteunde ruggengraat betekent niet dat je gegarandeerd bent van een fijne nachtrust. Een onderzoek naar de slaapgewoontes van goede en slechte slapers wees uit dat de nachtbrakers vaker op hun rug sliepen dan de slapers die uitgerust wakker werden.

Buikslapers

Voordelen:

Het slapen op je buik verminderd het snurken en de slaap apneu, maar dat is het enige pluspunt over het face down slapen.

Nadelen:

Deze slaaphouding wordt gezien als de slechtste slaaphouding voor je gezondheid en nachtrust. Het zorgt ervoor dat de natuurlijke curve van je ruggengraat inzakt, wat kan zorgen voor pijn in je onderrug. Leg een kussens onder je heupen en buikholte om je ruggengraat daar een boost te geven.

Het feit dat je voor lange tijd met je gezicht naar een bepaalde kant ligt is ook niet goed voor je nek. Probeer dus wat op je zij te (blijven) liggen door een muur te bouwen van kussens. Hopelijk houden die je tegen als je op de buik dreigt te draaien.

ZIJSLAPERS

Voordelen:

Deze houding is het populairste onder ons schone slaapsters. Je kan er ook nog mee variëren: je kan recht liggen of in de vertrouwde foetushouding. Heb je last van maagzuur? Dan is dit de slaaphouding voor jou om makkelijker in slaap te komen.

Het slapen op de linkerzijde is vooral goed voor zwangere dames. Het zorgt er namelijk voor dat de circulatie van het hart verbetert, wat goed is voor zowel baby als moeder.

Nadelen:

Zoals zijslapers weten komt er bij deze pose geregeld een slapende arm kijken. Het rusten van je hoofd op een arm kan de bloedtoevoer naar dit ledemaat afsluiten en de zenuwen beknellen wat zorgt voor een ‘rubberen arm’. Het te vaak ervaren van dit typische fenomeen kan spieren en zenuwen aantasten.

Het slapen op je linkerzijde kan ook voor druk op je maag en longen zorgen. Daarnaast ondersteunt je schouder een groot gedeelte van je lichaamsgewicht, wat kan lijden tot nek- en schouderklachten.

Bron: Greatist

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?