Ijskoud water drinken: helpt het met afvallen?

Health


En wat is het effect op je lichaam? Wij zochten het uit.

   
Je hebt ze vast wel eens gehoord: goedbedoelde adviezen zoals: doe citroen in je water om af te vallen. Of: drink gelijk warm water als je wakker wordt. Of juist: drink ijskoud water om meer calorieën te verbranden. De eerstgenoemde afvaltip hebben we al eens onder de loep genomen, en vandaag is het de hoogste tijd voor de laatstgenoemde.
 
Ijskoud water drinken zou ervoor zorgen dat je lichaam meer calorieën gaat verbranden. En technisch gezien is dat ook waar: je lichaam moet aan de slag om het water naar lichaamstemperatuur te krijgen. Maar het daadwerkelijke effect is niet zo waan-zin-nig als het gepresenteerd wordt.
 
>> 7 dingen die gebeuren als je stopt met koolhydraten eten
  
 
De mythe lijkt terug te leiden naar een onderzoek uit 2003 waarbij Duitse wetenschappers bij veertien mensen het effect van ijskoud water op hun lichaam onderzochten. De uitslag? Door het drinken van twee liter ijskoud water zou het lichaam 30 procent sneller calorieën verbranden. 
 
‘Helaas’ zijn er inmiddels recentere onderzoeken waar hetzelfde is getest en waarbij de uitslag veel lager was: het zou maar om 4,5 procent snellere verbranding gaan. Vertaal dit naar een extra calorieverbranding per glas en je telt zo’n 4 tot 7 calorieën. We kunnen er lang of kort over zijn, maar dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk.
 
>> De drie wetten voor een snellere stofwisseling
  

via GIPHY

 
  
Toch slim?
Hoewel koud water misschien geen groot effect heeft op je metabolisme, kan het je wél helpen beter te hydrateren tijdens het sporten – waardoor je langer door kunt gaan en dus meer calorieën verbrandt. Hoe dat werkt? Niet alleen helpt koud water om je core af te laten koelen (wat natuurlijk opwarmt door het sporten) maar ook zou je maag koud water sneller opnemen dan warm water, volgens onderzoek van Columbia Health.
 
Wat werkt wel?
Blijf gewoon lekker water toevoegen aan je dagelijkse gewoontes en probeer het zoveel mogelijk te vervangen voor andere drankjes. Ruil je dagelijks een glas cola om voor water, ja dan ga je zeker verschil merken na een tijdje want je krijgt gewoon structureel minder calorieën binnen. Zet alleen niet al je geld in op het trucje ijskoud water te drinken om af te vallen – dan zijn er genoeg betere tips om toe te passen.
   
 
Lees ook:
>> 5 x snelle afvaltips om direct toe te passen
 
>> We eten gezonder door deze kleine aanpassing

Foodie-ness over stress, social media en slaapproblemen.
Zo kun je het risico op prematuur ovarieel falen verkleinen.
Het antwoord is waarschijnlijk niet wat je denkt!
Over vegan windjes en meer...
Met een tang, pincet of kaart… Zoveel opties!
Voorkom met deze tips dat je een teek over het hoofd ziet!