Vieze luchtjes horen (helaas) nu eenmaal bij het leven: je weet dat je een intensieve workout niet door gaat komen zonder erna te ruiken alsof je drie uur in een bloedhete sauna hebt gezeten. Toch kun je sommige vreemde geurtjes beter niet negeren, aangezien ze een indicatie kunnen zijn voor een groter, onderliggend probleem.

1. Een fruitachtige adem

Heeft iemand je er laatst op gewezen dat je adem een beetje fruitig ruikt? Dan zou het zomaar kunnen dat je last hebt van diabetes. Wanneer je lichaam weinig insuline bevat en je bloedsuikerspiegel stijgt, krijg je last van diabetische ketodacidosis (DKA). Mensen met diabetes type 1 hebben hier over het algemeen meer last van dan mensen met type 2. Het wordt veroorzaakt doordat je lichaam niet de benodigde energie kan creëren die het nodig heeft om normaal te kunnen functioneren, waardoor er chemicaliën genaamd ketonen in je bloed opbouwen. Deze ketonen bevatten acetone (ja, hetzelfde stofje wat in je nagellakremover zit), wat een fruitachtige adem kan veroorzaken. De effecten van DKA zijn behoorlijk serieus en soms zelfs dodelijk: je kunt erdoor gaan overgeven en veel moeten plassen, waardoor je lichaam snel vocht kwijtraakt.

De symptomen van DKA komen vaak voor in combinatie met andere symptomen van diabetes, zoals vermoeidheid, vaag zicht en onverklaarbaar afvallen. Heb je last van een fruitige adem of één of meerdere van deze symptomen? Ga dan langs je huisarts om diabetes uit te laten sluiten!

2. Stinkende voeten

Ruiken je schoenen echt verschrikkelijk als je ze uittrekt? Dat zou kunnen komen door een voetschimmelinfectie. Als je droge huid en velletjes rond je tenen, roodheid en blaren op je voeten tegenkomt, heb je waarschijnlijk de jackpot te pakken. Naast al deze symptomen is ook een vies luchtje een indicatie dat je met een schimmel te maken hebt. De geur kan namelijk worden veroorzaakt door een combinatie van bacteriën en schimmels die zich door je huid heen werken.

Je moet erg oppassen met een voetschimmel: wanneer je eraan gaat krabbelen en vervolgens je huid op een ander deel van je lichaam aanraakt, kun je de schimmel verspreiden. Gelukkig kun je de schimmel bestrijden door een anti-schimmelcrème te gebruiken, die je vaak kunt vinden bij de drogist of de apotheek. Heb je er na twee weken nog last van? Ga dan even langs de huisarts zodat je een gerichte behandeling voorgeschreven kunt krijgen.

3. Stinkende ontlasting

Poep stinkt altijd, toch? True, maar als er écht een vreemd luchtje aan je ontlasting zit, kan er meer aan de hand zijn. Het kan namelijk een teken zijn van lactose-intolerantie. Wanneer je lactose-intolerant bent, produceer je niet genoeg lactase, een enzym wat lactose kan afbreken. Hierdoor komt lactose in je maagdarmstelsel terecht (in plaats van in je bloed), waar je darmbacteriën de lactose fermenteren. Dit kan resulteren in zachte, stinkende ontlasting, een opgeblazen gevoel en stinkende winden.

Valt het je op dat je ontlasting enorm gaat stinken na het drinken van een glas melk? Misschien kun je dan het beste langs je huisarts gaan om te kunnen vaststellen of je inderdaad lactose-intolerant bent of misschien een andere darmafwijking hebt wat dit probleem kan veroorzaken.

4. Sterkruikende urine

Stinkt je urine veel meer dan normaal? Wie weet heb je dan wel een urineweginfectie. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je urine heel sterk en bijna chemisch gaat ruiken. Je kan een urineweginfectie oplopen wanneer bacteriën, zoals de E.coli bacterie, in je urinebuisje en zo in je urineweg terecht komt. Deze bacteriën vermenigvuldigen zich vervolgens in je blaas, waardoor er een infectie ontstaat.

Vrouwen hebben meer last van urineweginfecties dan mannen omdat hun urinebuisjes korter zijn dan die van mannen. Als je urine dus wat vreemd ruikt, kun je het beste een bezoekje brengen aan de huisarts om het te laten testen.

5. Een slechte adem

Heb jij altijd last van een enorme morning breath, zelfs na het poetsen van je tanden? Dan is de kans groot dat je last hebt van slaapapneu. Slaapapneu is een afwijking waarbij je sporadisch stopt met ademen in je slaap. Je kunt er heel erg van gaan snurken, waardoor je door je mond gaat ademen. Hierdoor kan je mond erg droog worden, wat een grote oorzaak is voor een slechte adem.

Hierdoor kunnen bacteriën zich namelijk makkelijker nestelen en vermenigvuldigen. Sommige bacteriën produceren hierbij een zwavelachtig gas, wat ervoor kan zorgen dat je adem naar rotte eieren gaat stinken. Niet heel fris, dus. Als je je slechte adem niet aan iets anders kunt wijten en je last hebt van slaperigheid overdag en snurken, kun je het beste je huisarts zo snel mogelijk raadplegen. Slaapapneu komt namelijk vooral voor in combinatie met diabetes, hoge bloeddruk en hartziekten.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?