Pijntjes kunnen overal opduiken en allerlei oorzaken hebben: als je wakker wordt met een bonkende kop weet je dat je net een glaasje te veel op hebt, en na een fikse workout kijk je niet vreemd op dat je kromloopt van de spierpijn. Toch is er een aantal signalen die je niet moet negeren. Dus voel je één van deze pijnsoorten, trek dan aan de bel.

>> Wat alle vrouwen moeten weten: dit is endometriose

1. Een gezwollen en pijnlijk been

Tenzij je complete been tussen de deur heeft gezeten, is deze pijnsoort vaak het teken dat er meer aan de hand. Bij een extreem pijnlijk, rood en gezwollen onderbeen kan de oorzaak een stolsel in het bloedvat zijn. Je been is gevoelig bij aanraking en voelt warm aan, alsof je kuit van binnenuit geroosterd wordt. De waarschijnlijke oorzaak: trombose.

Doe dit: komen deze klachten bekend voor, bel dan de huisarts. Die kan inschatten of er inderdaad sprake is van een trombosebeen en de behandeling starten.

2. Scherpe pijn in je buik

Heb je last van heftige buikpijn die niet te vergelijken is met menstruatiekrampen, zo pijnlijk zijn de steken, vooral rondom de navel of rechter bovenbuik? Dan kan het zijn dat er meer aan de hand is dan een maag of darm die van streek is. Het gebied tussen je ribben en heupen zit vol organen, dus de pijn kan zowel van een blindedarmontsteking als van een ontstoken galblaas afkomstig zijn.

Doe dit: zijn de waardes van je witte bloedcellen verhoogd, dan is de pijn inderdaad afkomstig van een ontsteking. Bloedonderzoek bij de huisarts of in het ziekenhuis kan dit aantonen. Samen met lichamelijk onderzoek kan de arts de oorzaak op deze manier herleiden

>> Dit doet een ander dieet met je buik

3. Pijn bij het plassen

Plassen doet in dit geval niet alleen pijn (feel the burn!), het gaat ook allesbehalve makkelijk. Een plasje plegen is met deze klachten geen opluchting meer, maar een pijnlijke en moeizame aangelegenheid. Zeker als je ook bloed plast of de urine een roestige kleur heeft, is het zaak je klachten beter te onderzoeken. Het kan zijn dat je kampt met een ‘simpele’ blaasontsteking, maar in het ergste geval is een tumor de boosdoener. Blaaskanker komt weinig voor bij vrouwen onder de vijftig jaar, zeker als ze niet roken.

Doe dit: Leids Universitair Medisch Centrum geeft aan dat cranberry's zeker wel werken tegen infecties in de urineweg. “In de bessen zitten onder andere zogeheten PAC-deeltjes, die hechting van bacteriën aan de blaaswand zouden voorkomen”, legt prof. Jacobijn Gussekloo (PHEG) uit in een artikel van Leids Universitair Medisch Centrum. Hoe het precies werkt zou wetenschappelijk nog wel een raadsel zijn. Mocht dit geen effect hebben, stap dan naar de huisarts voor een extra hulplijn. Die kan ook onderzoeken of het wel echt om een blaasontsteking gaat.

>> 6 redenen waarom je constant moet plassen

Bronnen: Trombosestichting, Mlds en LUMC

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?